Foarte multi folosesc munca la gri, o noua practica preferata de angajatori, care le platesc angajatilor salariile, dar refuza sa le achite obligatiile la bugetele statului.

Conform situatiei intocmite de conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati, in urma controalelor efectuate in primele 9 luni ale anului au fost depistate 280 de persoane care munceau la negru la un numar de 156 de angajatori. Potrivit inspectorului sef al ITM Galati, juristul Ionel Petrea, valoarea sanctiunilor aplicate angajatorilor s-a ridicat la 430.500 de lei. Potrivit aceleiasi surse, in aceeasi perioada a anului trecut, inspectorii de munca au descoperit 418 persoane care munceau la negru, valoarea amenzilor ridicandu-se la 729.000 de lei.

"Comparativ cu aceeasi perioada a anilor 2004-2006, se constata o crestere a numarului angajatorilor care practica munca fara forme legale, acestia incercand sa se sustraga de la plata contributiilor la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor de somaj si sanatate", a mai declarat inspectorul sef al ITM Galati, Ionel Petrea.

Se poarta munca la gri

Potrivit aceleiasi surse, multi angajatori platesc angajatilor salariile, dar nu le achita obligatiile sociale la bugetul asigurarilor de somaj, de sanatate sau de pensii. "In ceea ce priveste munca la negru domeniile predilecte sunt constructiile, comertul, industria usoara, agricultura, panificatia. Femeile muncesc la negru in fabricile de confectii, in comert, ca vanzatoare, la munci sezoniere in agricultura. Tinerele fac cursuri de manichiura sau coafura si lucreaza in saloane ca practicante, fara a fi platite", mai sustine Ionel Petrea.

"Cei care muncesc la negru nu au siguranta salariului si nu vor putea da patronul in judecata daca nu-si primesc banii sau daca le sunt incalcate drepturile, nu beneficiaza de vechime in munca, nu au dreptul la ajutor de somaj, nu au dreptul nici la pensie anticipata, nu au dreptul la asistenta medicala gratuita", a mai precizat Ionel Petrea.