Inundatiile din ultima perioada au dat peste cap si turismul romanesc. Cel mai afectat este, in opinia specialistilor, turismul rural. „Sigur ca in zonele afectate de inundatii, mai ales in Vrancea, unde drumurile au fost distruse, turistii straini nu mai vin. Totusi, sunt solicitari pentru Delta, pentru zona Brasovului si in Bucovina“, ne-a declarat Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural. La randul lor, reprezentantii mai multor agentii de turism ne-au spus ca, speriati de inundatii, unii dintre turistii straini au renuntat sa mai vina in Romania, desi platisera deja un avans de 20-30% din costul biletelor.
Cu toate acestea, Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), ne-a declarat ca, de exemplu, Litoralul este plin, si ea nu stie ca ar exista „cinci bilete care sa fi fost restituite“. Lucia Morariu a subliniat ca nu stie sa fi fost retrageri masive de turisti straini.
De asemenea, Cornel Gaina, fostul presedinte al ANAT, ne-a spus ca nici el nu stie de existenta mai multor turisti straini care au renuntat sa mai vina in Romania, dar ca acestia se intereseaza in continuare de starea vremii din tara noastra. El a mai aratat ca strainii nu par a fi foarte speriati de inundatiile care au avut loc recent in Romania. In calitate de reprezentant al unui complex turistic din Delta Dunarii, Gaina a precizat ca numarul turistilor „din afara“, care vor sa vina in perioada urmatoare in Delta se anunta a fi foarte mare. In aceste conditii, turismul rural pare a fi singurul care a avut mult de suferit de pe urma viiturilor, in vreme ce Litoralul si Delta, asa cum era de asteptat, sunt tinte sigure pentru petrecerea vacantei.
In ceea ce priveste romanii care aleg destinatii externe, foarte multi isi petrec concediul pe Litoralul vecinilor nostri bulgari sau in Grecia. ßi asta nu pentru ca ar fi speriati de fenomenele meteorologice, ci pentru ca, mai ales in ultimii ani, vacanta in strainatate a devenit o moda la romani.