Cresterea salariilor reprezinta principala necunoscuta in ecuatia privind inflatia pe 2007, este de parere guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, intr-o declaratie acordata Agentiei Mediafax. Temerile lui Isarescu se bazeaza pe faptul ca integrarea in UE a insemnat in toate statele o presiune puternica pentru cresterea veniturilor.
"O sa fie o presiune puternica pe salarii si se va manifesta imediat, asa cum s-a intamplat in toate tarile care au aderat la Uniunea Europeana. Singura speranta e ca aceasta spirala de crestere a salariilor sa fie rezonabila", a afirmat Isarescu.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat la finele anului trecut ca salariile angajatilor din sectorul bugetar vor fi majorate in 2007, diferentiat, pe categorii de personal, in aprilie si octombrie 2007, in medie anuala cu 7,5% pe ansamblul sistemului.
Indexarea aprobata de Guvern se plaseza cu cel putin 2,5 puncte peste nivelul ratei inflatiei din 2006, estimata la 4,7 - 5%.
Pentru acest an, Banca Nationala a anuntat o tinta de inflatie de 4% plus/minus un punct, iar pentru 2008 obiectivul va fi de 3,8%, cu acelasi interval de variatie.
In sectorul bugetar activeaza peste 1,2 milioane de salariati. Unele categorii importante vor beneficia in acest an de majorari salariale consistente, mult peste media anuntata de Guvern.
Astfel, angajatii din invatamant vor beneficia in aprilie 2007 de o crestere salariala de 23,5%. Salariile personalului contractual din sectorul bugetar, ale functionarilor publici si ale personalului auxiliar judecatoresc vor fi majorate cu 18%, in timp ce angajatii din sanatate vor beneficia de o majorare de 21%.
Pentru politisti este prevazuta o crestere salariala de 5%, iar diplomatii vor beneficia de o majorare de 13%. ßi salariile militarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2007 cu 14,5%.
Efortul financiar estimat de Guvern pentru majorarile salariale in 2007 este de circa un miliard de lei.