Desi se declara de partea exportatorilor, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, le transmite acestora un mesaj clar, si anume ca nu are cum sa-i ajute. In plus, acuzatiile sunt gresit adresate.
Isarescu spune ca BNR a tot incercat sa-i ajute pe exportatori ori de cate ori acestia au plans mai tare. Pe de alta parte, oficialul Bancii centrale precizeaza ca piata valutara nu este o piata pentru plangaciosi, ci una pentru profesionisti. “Noi suntem de partea exportatorilor si actionam ca atare. Banca centrala a luat o serie de masuri care sa ajute exportatorii. Dobanzile scazute, mai multa lichiditate pe piata si nu in ultimul rand interventiile BNR prin care a cumparat aproape un miliard de euro in doua luni pentru a tempera cursul de schimb, sunt masuri prin care am incercat sa-i ajutam. De cate ori au plans mai tare exportatorii, am incercat sa-i ajutam si sa depreciem leul, contrar politicii firesti pe care o are BNR de a sustine moneda nationala“, a declarat ieri Mugur Isarescu la conferinta de presa organizata cu ocazia implinirii a 125 de ani de la infiintarea BNR.

Pierderile BNR, castigurile exportatorilor

In ceea ce priveste pierderile inregistrate de BNR, dupa cum au aratat recent reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Isarescu spune ca pierderile inregistrate de banca centrala au fost castigurile exportatorilor. “Acum, exportatorii actioneaza ca un pacient care incearca sa loveasca omul care vrea sa-l faca bine“, precizeaza guvernatorul bancii centrale. In plus, mai spune Isarescu, banca centrala nu este obligata sa asigure stabilitatea cursului. “In legea BNR nu exista nici un cuvant care sa spuna ca BNR trebuie sa asigure stabilitatea cursului. Sigur ca stabilitatea preturilor poate fi atinsa prin utilizarea cursului ca instrument pe piata monetara, dar nu vom face acest lucru tot timpul, ci doar in momentul cand leul se va muta din campul comercial in cel financiar“, mai explica oficialul bancii centrale. El a raspuns si acuzatiei de aroganta adusa bancii centrale de catre ANEIR. “Nu suntem aroganti, dar nu putem sta de vorba cu persoane care au puncte de vedere inguste deoarece dorim o discutie profesionala. Dansii (exportatorii - n.red.) ar trebui sa faca eforturi sa inteleaga ca nu mai suntem acum 20 de ani. Suntem in 2005, totusi...“, mentioneaza Isarescu. De altfel, in timp ce Isarescu demonta toate acuzele aduse BNR de catre exportatori, sediul bancii era pichetat de cativa membri ai Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, care protestau impotriva politicilor monetare ale bancii centrale.

Cursul leului se va stabiliza in doua luni

Desi, initial, o stabilizare a cursului de schimb era asteptata pentru toamna acestui an, guvernatorul BNR a spus ca acest lucru se va intampla peste doua luni in mod natural. “In doua luni, cursul se va echilibra. Nu pot spune acum la ce nivel sau care este cursul de echilibru“, arata Isarescu. Isarescu mai avertizeaza ca ama-narea liberalizarii contului de capital este aproape imposibila. De altfel, o astfel de decizie ar duce si la intarzierea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. “Solutia este sa pregatim economia sa primeasca aceste fonduri. Inca o amanare a liberalizarii nu-si are rostul. Nu mai avem decat 18 luni pana in ianuarie 2007 si o amanare n-ar face decat sa ne ingreuneze situatia“, precizeaza guvernatorul BNR. Potrivit acestuia, investitiile straine directe ar putea depasi, in 2005 si 2006, nivelul consemnat in 2004, de peste patru miliarde de euro.