Banca Nationala
a Romaniei (BNR) isi pastreaza tinta de inflatie din acest an, ca si pe cea de anul viitor, desi recunoaste ca in cazul in care Guvernul va ceda la presiunile sindicatelor, indicele preturilor de consum o va lua razna. Mai mult, majorarile de anul viitor la preturi administrate, in special la gaze naturale, vor fi o piedica in plus in lupta BNR cu inflatia.
Protestele sindicale din ultimele saptamani au determinat Banca Nationala sa includa politica salariala printre vulnerabilitatile privind atingerea tintei de inflatie pentru anul viitor, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „Evenimentele din ultimele saptamani ne-au aratat ca politica salariala poate fi una dintre vulnerabilitatile privind atingerea obiectivului de inflatie, alaturi de calendarul de aliniere a preturilor administrate. O presiune salariala in crestere nu o vad compensata, personal, decat prin intarzierea ridicarii restrictiilor neortodoxe adoptate de Banca Nationala“, a adaugat Isarescu. Mai mult, guvernatorul considera ca impactul inflationist adus de majorarea salariilor nu ar putea fi compensat decat prin reduceri de salarii in alte sectoare sau prin disponibilizari de personal. De asemenea, potrivit lui Isarescu, presiuni inflationiste semnificative vor veni anul viitor in special din zona preturilor administrate (mai ales cel al gazelor naturale).

Nici o revizuire

Pana in prezent, BNR nu a revizuit tintele de inflatie pe 2005 si 2006 cu toate ca de exemplu daca tinta pentru 2006 se pastreaza la 5%, prognoza indica insa un nivel apropiat de palierul superior al intervalului de variatie, respectiv 6%. „Inflatia va continua trendul de scadere, dar se va pastra si anul viitor in partea de sus a intervalului de variatie de plus/minus un punct procentual“, a mai spus ieri guvernatorul BNR.
De altfel, increzator, Isarescu a explicat ca prognoza de 8,1-8,3% pentru acest an este realizabila. Cu toate acestea, el a anticipat pentru aceasta luna o crestere a inflatiei cauzata de majorarea pretului gigacaloriei.
In ceea ce priveste evolutia dezinflatiei in acest an, guvernatorul BNR a recunoscut ca reducerea fata de 2004 este destul de mica, daca se are in vedere evolutia preturilor calculate decembrie la decembrie. Totusi, trendul a manifestat un progres semnificativ, avand in vedere ca, pe medie, inflatia din 2004 a depasit 11%, iar in acest an s-a plasat putin peste 9%, consolidand nivelul de o singura cifra.

Pierderile BNR nu produc inflatie

Pierderea BNR se situeaza, probabil, la cateva sute de milioane de euro, dar nu reprezinta o problema inflationista, a mai spus Isarescu. „Pierderea Bancii Nationale nu este inflationista pentru ca nu deriva din cheltuieli fiscale. Pierderea vine din politica Bancii centrale, care a urmarit tocmai dezinflatia“, a explicat guvernatorul.
Seful Bancii centrale a prezentat o situatie in care BNR poate sa acumuleze pierderi. Astfel, prin aprecierea cursului, rezerva in valuta este reevaluata contabil la un raport de schimb mai mic decat cel de la 31 decembrie 2004. La o diferenta de curs de 10%, aplicata la rezerva de 17 miliarde de euro, diferenta nefavorabila ar fi de 1,7 miliarde de euro.