Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata : Bugetul trebuie depus in Parlament cat mai urgent
Saptamana trecuta un director de la Banca Nationala a Romaniei declara nonsalant ca toate pensiile mai mici de 1000 lei trebuie impozitate si ca 30% din angajatii de la stat trebuie dati afara. Argumentul dumnealui a fost acela ca deficitul fondului de pensii ar fi de trei miliarde de euro. Din acesti bani s-ar face 400 de kilometri de autostrazi, daca se ia in calcul ca un kilometru costa circa 7,5 milioane de euro. In plus, bancherul a mai explicat ca exista 200.000 de "pensii acordate fraudulos" si alte 900.000 de pensii pe caz de boala. "Sunt sate intregi care stau acasa pentru ca sunt handicapati. Unii sunt orbi si au afaceri. Ei primesc si ajutoare fiscale pentru faptul ca, fiind orbi, au afaceri. Dar acei orbi conduc masina", a afirmat oficialul bancii centrale. In fine, el a mai propus inghetarea pensiilor si salariilor in 2012, ceea ce "ar lasa mai multi bani pentru investitii la buget".
Nu vreau sa dau nume, cred ca toti cunoasteti personajul, pentru care de altfel, am tot respectul cuvenit, daca ar fi si un adevarat profesionist. Dar, nu este posibil ca un oficial al BNR sa ne anunte, in nume personal, de toate acestea. Nu-si au rostul acum nici declaratiile pompoase, nici speculatiile ieftine. Nu trebuie sa ne jucam cu cuvintele sau sa testam reactia opiniei publice. Romanii sunt destul de napastuiti ca sa mai suporte si astfel de zvonuri sau speculatii.
Si ca sa continui acest exemplu, de cum poate fi pusa o categorie de oameni pe jar si cum poate fi adusa in pragul disperarii, va pot spune ca deja pensionarii au transmis o scrisoare guvernatorului BNR prin care ii solicitau acestuia sa nu fie de acord cu impozitarea pensiilor situate sub 1000 de lei, situatie care ar afecta 4,5 milioane de pensionari. Drept raspuns, consilierul guvernatorului Adrian Vasilescu crede ca impozitarea pensiilor mici ar reprezenta o mare eroare din punct de vedere economic si ca mai degraba s-ar stimula consumul.
Sunt foarte convins de faptul ca nimeni nu poate sa promita ca la anul va fi mai bine pentru bugetari sau pentru pensionari. Sau ca la anul economia va fi pe plus, firmele nu vor mai da faliment, va creste consumul si puterea de cumparare. Cred insa ca toata clasa politica din Romania trebuie sa constientizeze faptul ca nu se pot face taieri, reduceri de personal la nesfarsit. Nu acestea sunt solutiile!
Scaderea taxelor si impozitelor ar impulsiona investitorii sa ramana in tara si ar atrage noi investitii. In acelasi timp, ar exista si resursele necesare pentru programele sociale si cele de stimulare a economiei, si ar curata mediul de afaceri de legaturile nefaste dintre politicieni si companiile de stat. Puterea trebuie sa inteleaga ca fara strategii pe termen lung si fara un program economic responsabil si coerent, nu vor exista solutii economice viabile.
Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, afirma ca Romania va avea o crestere economica sub asteptari, o reducere a cresterii PIB de la 4% la 2%. Dar acest lucru nu trebuie sa insemne musai cresteri de taxe si o noua austeritate.
Pana pe 15 octombrie Guvernul ar trebui sa transmita in Parlament proiectul bugetului pe 2012. Lucru care nu se va intampla, pentru ca, din nou, puterea asteapta "OK-ul" Fondului Monetar International. Delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale vine peste doua saptamani pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv semnat in primavara cu Romania, iar proiectul de buget pe 2012 va fi un subiect crucial al discutiilor. Din nou Guvernul Boc va intarzia transmiterea proiectului de buget in Parlament, minimalizand astfel rolul forului legislativ. Din dorinta de a se pune bine cu institutiile internationale si din neputinta de a propune singuri un buget care sa convina nevoilor economiei romanesti, guvernantii incalca termenele legale.
Atrag atentia asupra riscului de a propune tot felul de artificii aritmetice pentru a ajunge la procentele impuse. Ce vreau sa spun? In conditiile in care FMI a anuntat ca intentioneaza sa injumatateasca prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, pentru ca riscurile pe plan extern au crescut, in conditiile in care tinta de reducere a deficitului bugetar este destul de ambitioasa, Guvernul ar trebui sa fie foarte atent la prognozele si ipotezele pe care isi bazeaza calculele. Am spus-o de cateva ori si astazi am sa o repet foarte raspicat. Nu trebuie sa vina altcineva sa ne spuna care sunt termenii, ce factori avem sau cat punem la numitor. Deci, nu FMI trebuie sa hotarasca in numele nostru sau sa ia decizii pentru o tara intreaga. Guvernul trebuie sa opereze cu cifrele pe care le are la dispozitie, cu situatia din teren, cu realitatile economice actuale. Nu mai trebuie repetata greseala din anii trecuti cand, autoritatile s-au bazat pe ipoteze nefundamentate, care au fost ulterior infirmate de realitate si a fost nevoie de masuri brutale precum majorarea TVA. Nu trebuie facute calcule pe spinarea pensionarilor sau in dreptul bugetarilor. Bugetul trebuie gandit altfel, la nivel macro, pe termen lung. Modul in care se construieste bugetul, discutiile din Parlament, si, as spune totusi, o anumita expertiza din partea FMI, ar ajuta Romania sa nu intre in recesiune. Prin urmare, stimati guvernanti, lasati loc si Parlamentului sa discute pe marginea acestui buget! Dati drumul proiectului pentru a fi in cadrul legal si apoi veniti cu modificarile pe care le operati alaturi de FMI!