Autoritatile locale au obtinut finantare in valoare de un milion de euro de la UE prin programul Phare pentru refacerea si extinderea retelei de canalizare din localitate.

Ideea exista de ani buni, dar pana acum Primaria din Targu Bujor nu reusise sa prinda proiectul pe un program european din cauza complexitatii acestuia. De altfel, in final a fost nevoie ca din proiect sa fie scoasa sectiunea privitoare la reabilitarea retelei de canalizare, care va forma un proiect separat. Consiliul Local Tg. Bujor a adoptat pana acum patru hotarari privind reabilitarea alimentarii cu apa, canalizare si epurare a apelor reziduale in oras, dar si in satele componente Moscu si Umbraresti, numai ca acestea nu puteau fi puse in aplicare din cauza lipsei banilor. "Nu puteam sa carpim vechiul sistem pentru ca ar fi o risipa nejustificata de fonduri. Trebuie reabilitat sistemul de aductiune si distributie a apei, dar si redimensionata reteaua de canalizare, pe care o vom extinde pe o lungime de 13 km. In buna parte acest lucru l-am realizat cu fonduri proprii. Milionul de euro care ne vine de la Uniunea Europeana va fi cheltuit pentru montarea de apometre pentru a avea o situatie exacta a consumului, dar si pentru reabilitarea statiei de declorinare a apei", ne-a declarat primarul orasului Tg. Bujor, Stefan Arfire. Conform estimarilor realizate de specialisti, pentru realizarea investitiei ar fi nevoie de 127 miliarde de lei vechi.

Acelasi proiect, alta finantare

Zilele trecute autoritatile locale din Targu Bujor au reusit sa obtina o finantare similara si pentru refacerea si redimensionarea retelei de canalizare, adica exact partea de proiect la care fusesera nevoiti sa renunte pentru a se apuca de reabilitarea sistemului de alimentare cu apa a orasului si epurarea apelor reziduale. Valoarea proiectului ce va fi finantat tot prin programul Phare este de un milion de euro, adica aceeasi suma alocata pentru finantarea primei parti a proiectului, acesta urmand sa fie pus in practica de la sfarsitul acestui an. "Am reusit sa prindem si reabilitarea retelei de canalizare pe un program european si vom primi finantarea, probabil la sfarsitul anului. Sper sa incepem lucrarile chiar la inceputul anului 2009. Estimez ca lucrarile se vor incheia in circa 6-7 luni de zile", ne-a precizat ieri primarul Stefan Arfire. Reteaua de canalizare si cea de epurare a apelor reziduale a constituit constant subiect de sanctionare a Primariei din Targu Bujor de catre autoritatile de mediu, dar au scapat basma curata in justitie cam de fiecare data, invocand lipsa sustinerii financiare din partea autoritatilor judetene.