Senatorul Ioan Denes a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Reabilitarea DN 17 C si DN 17 D conditie obligatorie pentru relansarea turismului pe Valea Somesului Mare ", pe care o puteti citi in continuare.

Sunt convins ca nu spun o noutate, o stim si o simtim cu totii, ne mai despart doar cateva zile de Sarbatoarea Sfanta a Pastilor. Crestineste vorbind, vom mai fi o data martorii Puterii Sfinteniei, ai Minunii Invierii.
Desigur, nu doresc sa continui pe aceasta cale a aprofundarii Minunilor Credintei. Nu ca nu mi-ar fi placut , mai ales in aceasta perioada, dar, problemele de fiecare zi cu care ne confruntam si statutul de reprezentanti ai cetatenilor ne obliga sa fim mai realisti decat ne-am dori uneori. Raman asadar cu picioarele pe pamant, si, chiar daca s-ar putea face o legatura intre subiectul declaratiei mele politice si contextul religios al Invierii, al Minunii, prefer ca ea sa fie una tangentiala doar.
Problema relatiei dintre infrastructura rutiera si dezvoltarea turismului local nu e la noi nici de data recenta, nici caracteristica doar noua, bistritenilor. E o realitate care nu ne face cinste dar careia de cele mai multe ori nici nu i-am cautat solutiile potrivite.
Judetul Bistrita-Nasaud e unul cu un imens potential turistic. Valea Somesului Mare, zona de un pitoresc aparte ocupand majoritatea arealului colegiului electoral in care am fost ales senator, are la randu-i o oferta turistica naturala de exceptie.
Fie ca ma refer la Muntii Rodnei, la pesterile de mare interes speologic intre care Pestera Tausoarelor a devenit tot mai cunoscuta, la turismul balnear de la Sangeorz-Bai, la turismul terapeutic si de agrement de la Baile Figa (Beclean), la turismul literar (sa nu uitam ca in zona aceasta e matca bio-bibliografica a lui Cosbuc si Rebreanu), la creatorii de podoabe populare si continuatorii mestesugurilor traditionale, la turismul pastoral, piscicol sau cinegetic dar si la cel religios-monahal tinand cont de faptul ca doar manastirile ortodoxe sunt aici in numar de 10, concluzia e aceeasi: potentialii turisti au ce vedea!...gasesc la noi o oferta turistica variata.
Si totusi, nu e nevoie de sofisticate studii si cercetari sociologice,... se vede cu ochiul omului simplu ca turismul in Valea Somesului Mare stagneaza, chiar ca veniturile obtinute din turism au inregistrat un regres constant. Exceptia o constituie Baile Figa de langa Beclean care se dezvolta continuu, statiunea aflandu-se totusi pe un drum , DN 17 modernizat.
Cred ca, dealtfel, motivul esential pentru care se manifesta acest regres este starea deplorabila a doua drumuri nationale esentiale pentru tot ceea ce ar insemna Proiectul turistic al Vaii Somesului Mare. E vorba de DN 17 C (Bistrita - Nasaud - Dealul Stefanitei) si DN 17 D (Beclean - Sangeorz Bai - Carlibaba , jud. Suceava).
Doua drumuri vitale atat locuitorilor zonei cat si acelora obligati sa le parcurga aflandu-se in tranzit spre Maramures (prin Pasul Dealul Stefanitei) sau spre Moldova (prin Pasul Rotunda). Nu mai spun ca, fara o calitate mai mult decat acceptabila a acestora, deopotriva, interesul investitorilor in turismul local dar si interesul turistilor , vor ramane la limite foarte scazute.
Ciudat e ca timp de 24 de ani nu s-a intreprins niciun demers concret pentru a schimba aceasta stare de fapt. Vestea buna e, ca, in sfarsit, au fost incepute demersurile legale pentru ca acestor doua drumuri sa le fie finantate ample lucrari de modernizare si reabilitare. Sper din tot sufletul ca aceste "hartii" necesare anterior lucrarilor propriu-zise sa-si depaseasca conditia, si, guvernarea actuala sa faca ceea ce niciuna dintre guvernarile anterioare n-a gasit de cuviinta: reabilitarea acestor doua drumuri.
Un alt drum foarte important il consider ca fiind DJ 172 C, acela care leaga Ilva Mica si Josenii Bargaului "peste Stramba", cum e cunoscut. Reabilitarea sa la stadiul de "circulatie onorabila" chiar ar fi prioritara anterior inceperii lucrarilor la DN 17 C astfel incat sa poata fi preluat de catre acesta fluxul de trafic dinspre Valea Somesului spre Bistrita si Vatra-Dornei. Totodata, pentru ca proiectul turistic al Vaii Somesului Mare sa fie unul de succes nu trebuie omisa nici importanta DJ 171 (Uriu - Tarlisua - legatura cu judetul Maramures prin Tara Lapusului).
M-as bucura ca in viitor sa am o declaratie politica in care sa spun: "Minunea Administrativa s-a infaptuit! DN 17 C si DN 17 D si alte doua drumuri judetene importante, DJ 172 C si DJ 171, au fost reabilitate si modernizate!". Pana atunci imi manifest speranta si increderea!
Iar Dumneavoastra, va doresc sa aveti parte de SARBATORI DE PASTI ASA CUM VA DORITI!... UN PASTI FERICIT SI LINISTIT TUTUROR!