Codrut Seres s-a aflat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o vizita de lucru in judetul Gorj. Ministrul economiei si comertului s-a intalnit cu autoritatile locale, directorii de unitati economice de stat si liderii de sindicat.
Ministrul Codrut Seres a sosit in Gorj sambata dimineata, fiind insotit de mai multi directori de departamente si agentii din cadrul ministerului pe care il conduce. Vizita acestuia a inceput in zonele din Albeni si Targu Carbunesti, unde se vor construi casele sinistratilor din satul Seciuri. Ministrul a promis ca va pune la dispozitie utilajele necesare pentru construirea vetrelor de sat pe noile amplasamente si a solicitat intocmirea in regim urgent a proiectelor pentru demararea lucrarilor. Seres a precizat ca este de dorit ca locuintele sa fie construite pana la inceputul iernii, in caz contrar se vor lua masuri pentru asigurarea caldurii in locuintele modulare pe sezonul rece.
La pranz, Codrut Seres a trecut si pe la sediul Partidul Conservator Gorj, dupa care a participat la o intalnire, la Sala Maura a Prefecturii Gorj, cu autoritatile judetene, primarii, directorii de unitatii economice de stat si liderii de sindicat. A fost receptiv la toate problemele ridicate si a promis sprijin pentru rezolvarea acestora. Ministrul economiei si comertului a participat la intalnirea cu salariatii si conducerea societatii HIDROCONSTRUCTIA din Targu Jiu, iar apoi a vizitat Manastirea Tismana.
Punctul final al vizitei lui Codrut Seres in judetul Gorj a fost zona montana Ranca, unde a fost insotit de Marin Condescu, sindicatele conduse de acesta detinand aici cel mai mare hotel. "A vizitat Ranca pentru ca trebuie sa avem in vedere crearea de alternative. Am discutat despre dezvoltarea complexului turistic Ranca - Straja - Vidra. Nu a innoptat la Ranca, ci a plecat in alta directie. Ne-am inteles cu privire la revendicarile care tin de MEC", a mai declarat liderul sindical, Marin Condescu.
Carierele, bagate in faliment de taxele impuse de Ministerul Agriculturii
La sedinta de la Sala Maura au fost ridicate o serie de probleme stringente atat pentru judetul Gorj, cat si pentru economia nationala. Una dintre acestea este ca, la nivelul tarii, se inregistreaza o criza de carbune, existand un deficit de 1,5 milioane de tone, care este necesar mai ales in perioada de iarna. "Daca am avea in plus 1 - 1,5 milioane de tone de carbune pana in iarna, am sta linistiti si am avea pe unde sa scoatem camasa", a afirmat ministrul Seres. O solutie ar putea fi, au spus reprezentantii ministerului, extinderea carierei de carbune Seciuri-Ruget pe teritoriul comunei Bustuchin, productia estimata a fi atinsa in trei ani fiind de 1,5 milioane de tone de carbune anual. Pentru inceperea acestei investitii s-a realizat un studiu de fezabilitate care a aratat ca exploatarea de carbune ar putea fi viabila. Ion Ruset, liderul de sindicat din Bazinul Minier Jilt, a spus ca alta solutie ar fi cresterea productiei de carbune, dar, pentru acest lucru, trebuie sa fie suplimentate bugetele unitatilor miniere: "Trebuie incheiate contracte de performanta cu directorii unitatilor miniere, si nu sa reduceti mereu personalul si sa inchideti minele. Daca tot taiati, cine sa mai scoata carbunele?".
Directorii carierelor miniere si ai complexurilor energetice s-au plans ministrului Seres de doua ordine emise de Ministerul Agriculturii, care duc la cresteri de la 25 pana la 40 de ori mai mari pentru terenul de pe care se exploateaza carbunele, unele mine riscand chiar sa se inchida din aceasta cauza. "Pentru Complexul Energetic Rovinari asta inseamna 1.000 de miliarde de lei vechi in plus pe care trebuie sa-i plateasca. Asta inseamna ca punem cruce carierelor miniere Pinoasa si Tismana", a spus Laurentiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Rovinari. Daniel Burlan, directorul SNLO, a spus ca aceste taxe ajung in prezent pana la 12% din costul unei tone de carbune.
Termocentrala de la Motru, un proiect prioritar pentru MEC
In ceea ce priveste investitiile, oficialii guvernului au spus ca exista doua proiecte care ar putea sa se realizeze. Reprezentantii MEC, care l-au insotit pe ministru la Targu Jiu, au spus ca o echipa de specialisti americani a efectuat un studiu pentru redeschiderea minei de grafit de la Baia de Fier. Ministrul Seres a precizat ca este posibil sa ia fiinta o companie mixta, care sa acceseze fonduri structurale in vederea exploatarii zacamantului de grafit.
Ministrul Codrut Seres a mai declarat ca una din cele mai importante investitii care se preconizeaza in judetul Gorj este construirea unei termocentrale in municipiul Motru: "Este un proiect la care eu personal tin foarte mult sa se rezolve. Cand i-am prins pe acei investitori cehi care vor sa construiasca termocentrala, in loc sa-i canalizam sa astepte privatizarea unei anumite societati, i-am trimis direct catre zona Motru, pentru ca trebuie sa avem proiecte noi in sectorul energetic si cred ca aceasta investitie poate sa absoarba forta de munca din zona". Ministrul a mai spus ca a venit in Gorj cu o tolba de probleme de rezolvat si pleaca de aici cu doua.