Romania va fi primita in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, chiar daca nu va avea indeplinite 100% angajamentele asumate in negocieri, a declarat ieri ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga. El a continuat spunand ca Uniunea Europeana va lua in calcul in monitorizarea pe care o face tarii noastre si directia pe care aceasta s-a inscris, precum si progresele inregistrate pe aceasta directie. Potrivit ministrului Integrarii, UE va muta accentul de la indicatorul de progres (cert) la indicatorul de trend.
Dinga a mai spus ieri ca Romania continua sa inregistreze intarzieri, iar cele mai importante sunt la capitolul „Justitie si Afaceri Interne“, unde progresele in independenta justitiei si gasirea marilor corupti se lasa inca asteptate. Alte domenii cu probleme sunt agricultura, achizitiile publice si mediul, recunoaste ministrul Integrarii. El sustine insa ca in ceea ce priveste respectarea regulilor de concurenta, dar si a drepturilor de proprietate intelectuala, „lucrurile s-au mai relaxat“.
Tot ieri, oficialul Ministerului Integrarii Europene a anticipat prin declaratiile sale ca raportul de monitorizare a Comisiei Europene din octombrie va fi pozitiv si nu va contine informatii referitoare la activarea clauzei de salvgardare (amanarea aderarii pana la 1 ianuarie 2008).
De altfel, Dinga a apreciat ca posibilitatea amanarii integrarii ar putea fi stipulata doar in cazuri exceptionale in raportul Comisiei Europene din aprilie 2006.

Bani de la UE

Totodata, ministrul Integrarii a spus ieri ca bugetul total al Programului Phare 2004-2006 Coeziune Economica si Sociala este de 657,32 milioane de euro. Potrivit acestuia, deocamdata, bugetul pentru 2005, in valoare de 218,05 milioane de euro (din care 175 de milioane de euro sprijin UE) este in curs de aprobare. (Simona Dobre)