Inspirata de exemplele altor tari si in dorinta de a-si proteja cetateni de riscurile fumatului, Comisia Europeana impune tot felul de norme, astfel incat sa scada numarul dependentilor de tutun. Asa se face ca de trei ani pachetele de tigari din UE au inscriptionate pe 30% din fata principala si pe 40% din cea secundara, mesaje antitabac destul de vizibile. Aceasta masura se va aplica si in Romania de la 1 ianuarie. Reprezentantii Ministerului Sanatatii sunt optimisti in ceea ce priveste efectele inscriptionarii acestor mesaje, bazandu-se si pe rezultatele Eurobarometrului care arata ca in UE numarul fumatorilor a scazut cu 8-9 procente, la 22% de cand s-a aplicat aceasta norma. Acestia merg insa mai departe si, la recomandarea Comisiei Europene, impun ca pe pachetele de tigari sa fie afisate si poze, intrucat acestea vor avea un impact puternic atat pentru clienti, cat si pentru nefumatori. ßi asta dupa exemplul unor tari ca Australia, Canada, Brazilia, Uruguay, Singapore si Thailanda, unde pachetele de tigari sunt inscriptionate deja cu astfel de pictograme. Mesajele ilustrate si prin fotografii color i-au determinat sa se gandeasca foarte des la riscurile fumatului pe 47% dintre canadieni si 33% dintre australieni, potrivit unui studiu mentionat de Magdalena Ciobanu, reprezentant al Autoritatii de Sanatate Publica. Aceasta a concluzionat ca imaginile au un efect mai mare in statele in curs de dezvoltare, unde publicul este in genere needucat cu privire la riscurile fumatului.
Radu Negoescu, reprezentant al societatii civile, sustine insa ca, din cauza imaginilor, scrisul este prea mic, iar mesajul combinat risca sa nu aiba efectul scontat. In plus, fotografiile mai degraba atrag cumparatorii prin culorile lor, decat sa-i respinga. Negoescu considera ca avertismentele scrise cu litere mari, negru pe alb, care contrasteaza astfel cu restul imaginilor de pe pachet, sunt mult mai eficiente.

Alege poza antitabac preferata!

Ministerul Sanatatii a lansat pe siteul sau o invitatie pentru toti cei care vor sa aleaga 14 poze din cele 42 propuse de UE pentru a fi afisate pe pachetele de tigari. Astfel, pentru fiecare din cele 14 mesaje ca "Fumatorii mor mai tineri", "Fumatul provoaca imbatranirea tenului" sau " Fumatul poate dauna calitatii spermei si scade fertilitatea", exista cate trei poze. Precizam ca invitatia este valabila pana la jumatatea acestei luni, intrucat ministerul trebuie sa selecteze cele 14 poze pana la finele anului.