La sfirsitul saptaminii Ministerul Sanatatii Publice a primit o rectificare de 355 de milioane de lei. Banii vor fi destinati reparatiilor, refacerii si modernizarii spitalelor, achizitiei de echipamente, dar si platii datoriilor justificate. Suma exacta pe care o va primi Galatiul nu a fost inca stabilita, dar se stie cu siguranta ca datoriile din 2005 ale Spitalului de Urgenta si cele catre farmacii, in valoare de 6 milioane de lei, vor fi platite cu bani din aceasta rectificare.

Majoritatea banilor primiti de Ministerul Sanatatii Publice la aceasta rectificare va fi folosita mai ales pentru spitale. Se doreste ca, folosindu-se acesti bani, toate spitalele din tara sa capete o fata europeana.

"Este prea devreme pentru a sti exact citi bani va primi per total judetul nostru la aceasta rectificare, dar probabil vom sti in cursul saptaminii. Ni s-a comunicat insa ca vom primi sigur 4 milioane de lei pentru a fi achitate datoriile Spitalului Clinic de Urgenta care dateaza din anul 2005 si care, in urma controalelor, s-au dovedit a fi justificate", a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Olimpia Buzia.

Totodata s-a decis ca farmaciile sa primeasca esalonat sumele neachitate pentru medicamentele compensate eliberate in anii 2005 si 2006 peste valoarea contractata de casele teritoriale de asigurari de sanatate. Acesti bani vor veni din mai multe surse, adica din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice, dar si de la bugetul de stat.

In urma analizei pe tara facute pentru a centraliza aceste datorii catre farmacii s-a ajuns la concluzia ca ar trebui 100 de milioane de lei, reprezentind cuantumul sumelor nedecontate catre farmacii pina la data de 30 iunie 2006. Olimpia Buzia a mai precizat ca pentru farmaciile galatene, care au eliberat medicamente peste valoarea de contract in perioada mentionata de ministerul de resort, vor fi alocate doua milioane de lei.

La stabilirea sumelor de plata se iau in considerare numai prescriptiile medicale raportate la casele de asigurari de sanatate pina la sfirsitul lunii iunie 2006. Exceptie fac medicamentele eliberate in ambulator peste valoarea de contract a furnizarilor de medicamente pentru boli cronice. Pentru acestea se vor plati inclusiv sumele inregistrate ca depasiri in perioada iulie-decembrie 2006.

Pentru a intra in posesia banilor farmacistii trebuie sa depuna aceste prescriptii la casele teritoriale de asigurari de sanatate in termen de o luna.