Municipalitatea dorohoiana a atribuit fara licitatie o lucrare de aproape 20 miliarde de lei. Este vorba de 36 de locuinte pentru rromi, a caror constructie a fost acordata unei firme din Satu Mare. Consiliul Local (CL) a aprobat o hotarire prin care s-a incredintat executarea investitiei de catre societatea Construct Group prin negociere directa, desi legislatia in vigoare prevede organizarea unor licitatii si pentru lucrari mult mai reduse ca valoare. Hotarirea in cauza s-a aflat in atentia Prefecturii, a carei fosta conducere a dispus efectuarea unui control in urma caruia nu s-a concluzionat daca modul de atribuire a lucrarii este sau nu legal. Nemultumit de rezultatul actiunii, noul prefect Cristian Roman a ordonat infiintarea unei noi comisii care sa verifice legalitatea hotaririi CL. "Sint atitea firme de constructii in Botosani care asteapta lucrari si s-a ajuns la una din Satu Mare ", a afirmat prefectul Roman.
Consilierii dorohoieni au aprobat incredintarea directa a lucrarii motivind necesitatea construirii urgente a respectivelor locuinte. Astfel, in raportul de specialitate al hotaririi se arata ca ridicarea acestora in regim de urgenta este dictata de "iminenta autoprabusire " a mai multor cladiri situate in zona centrala a orasului. Totodata, se mai mentioneaza ca in 1997 s-a efectuat o expertiza tehnica la cladirile in care locuiesc rromii si ca solutia prezentata de specialisti a fost demolarea acestora. Raportul de specialitate cuprinde insa si o formulare ambigua, in care se explica atribuirea investitiei societatii Construct Group deoarece este "singurul constructor din cei invitati sa participe la licitatie prin negociere directa cu o singura sursa ". Sint practic doi termeni care se contrazic reciproc, odata vorbindu-se de licitatie, iar apoi de negociere directa.
Primarul Sergiu Lungu sustine ca de la Guvern i s-a recomandat sa urmeze procedura incredintarii directe tocmai pentru a se scurta cit mai mult timpul pe care rromii il mai au de petrecut in locuintele cu risc de prabusire. Acesta afirma ca au mai fost contactate firme de constructii din Bucuresti si Iasi, dar cind reprezentantii acestora au aflat de banii care sint platiti pentru lucrare, au renuntat sa mai depuna oferta. "Daca se facea licitatie dura pina in ianuarie ", afirma edilul sef al celui de al doilea municipiu al judetului, care mai spune ca Executivul nu ii elibera suma necesara pina ce nu era desemnat constructorul. De asemenea, Sergiu Lungu crede ca verificarile dispuse de primul reprezentant al Executivului in judet sint presiuni politice, data fiind apartenenta la partide diferite: "Cind a fost la Dorohoi mi-a zis ca nu a facut controale la Dorohoi si nici nu are de gind sa faca, dar vad ca nu este asa. Daca in seara asta se darima zidurile pe oameni, ce-o sa mai spuna dumnealui? "
CL a adoptat hotarirea de incredintare directa a lucrarii la sfirsitul lunii octombrie a anului trecut, iar juristii Prefecturii vor trebui sa stabileasca daca intr-adevar era o stare de urgenta, dat fiind faptul ca si in 1997, 2000 sau 2004 situatia respectivelor locuinte era aproximativ aceeasi. In locuintele cu risc de prabusire traiesc 150 de persoane.