Pana la sfarsitul acestei luni, Ministerul Integrarii Europene (MIE) trebuie sa finalizeze textul Tratatului de aderare a Romaniei la Uniune. Prioritatea “acuta“ a MIE este insa monitorizarea accentuata, pana la semnarea Tratatului, a indeplinirii de catre Romania a celor 11 conditii suplimentare asumate in fata Comisiei Europene.
Ene Dinga, noul ministru al Integrarii, a spus ieri ca neindeplinirea celor 11 conditii poate activa, “in caz de risc major“, clauza de salvgardare, care ar duce la amanarea cu un an a integrarii Romaniei in UE. El a mai spus ca echipa de negociere, condusa de Leonard Orban, va elabora studii detaliate referitoare la modalitatile de evitare si minimizare a impactului negativ dat de abaterile care pot fi facute de ministere sau agentii guvernamentale.

Din mai, Romania va avea un cuvant de spus in UE

Dupa semnarea (prevazuta pentru sfarsitul lui aprilie - inceputul lui mai) a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, Romania va avea un cuvant de spus in fata tuturor organismelor europene, a declarat ieri Leonard Orban, negociatorul-sef al Romaniei cu UE. “Romania, de la momentul semnarii Tratatului, va avea posibilitatea sa participe la orice dezbatere din cadrul UE, la Consiliul European, la Comisie si in Parlament“, a mai spus el. Orban a atras atentia ca la acel moment tara noastra trebuie sa fie pregatita sa adopte o pozitie unitara, sa participe la dezbateri si sa transmita pozitia sa ori de cate ori este nevoie Misiunii Romaniei la Bruxelles pentru ca aceasta sa o trimita mai departe organismelor europene.
Atat negociatorul-sef, cat si noul ministru al Integrarii sunt de parere ca indeplinirea conditiei impuse Romaniei de catre Comisia Europeana legata de autorizarea mult mai stricta a ajutoarelor de stat este cel mai greu de indeplinit. “Principala problema este cea a ajutorului de stat, care este o problema de sistem, de functionare a economiei, de restructurare sau nu a economiei romanesti“, a declarat ieri Orban. El a mai spus ca, intr-adevar Consiliul Concurentei are un rol-cheie, dar ca acordarea stricta de ajutoare de stat tine si de cei care cer tot timpul autorizarea unor astfel de ajutoare. Romania va trebui sa demonstreze UE calitatea deciziilor Consiliului Concurentei si, in general, bunul control al oricarei forme potentiale de acordare a ajutorului de stat - de catre Guvern, Parlament sau autoritatile locale.
Negociatorul-sef a mai aratat ca, la sfarsitul acestei saptamani sau saptamana viitoare, MIE spera sa obtina in numele Guvernului “acordul celor 6 companii asupra strategiei de restructurare a siderurgiei si a aprobarii planurilor individuale de viabilizare“. Orban a afirmat ca pe parcursul lui 2004 s-au purtat negocieri dure cu aceste 6 companii (Ispat Sidex, Ispat Siderurgica, COS Targoviste, Donasid Calarasi, Industria Sarmei Campia Turzii, CSR Resita) asupra ajutoarelor de stat si asupra restrangerii unor capacitati.

Unde ar mai putea aparea fisuri...

Alte aspecte vulnerabile, enumerate de Orban, sunt indeplinirea conditiilor pentru siguranta alimentara, respectarea acquis-ului Schengen, informatizarea completa cu un an inaintea aderarii la capitolul “Uniunea vamala“.

FOTO: Ene Dinga - ministrul Integrarii Europene