Potrivit directorului executiv al Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta, Iancu Sapera, de curand s-a dat startul recoltarii rapitei, cultivata pe o suprafata de 57.000 de hectare din judetul nostru. In scurt timp se va demara si recoltarea orzului, ce acopera peste 30.000 de hectare. "Productia estimativa este foarte buna. In acest an, intreaga cantitate existenta pe camp va fi recoltata, problema stringenta fiind insa valorificarea. Preturile vehiculate pe piata europeana indica sumele de 150-160 de euro pe tona de grau, concretizat in 5-6 bani", a declarat pentru "Replica" seful DADR Constanta. Astfel, daca in urma cu cateva luni se punea problema obtinerii unor cantitati suficiente de cereale pe durata si puterea caniculei, iata ca acum sunt inregistrate cantitati mai mult decat satisfacatoare. In schimb, problematica a devenit depozitarea. Iancu Sapera este ferm convins ca singura modalitate prin care producatorii agricoli pot iesi in castig este pastrarea cerealelor in silozuri de mica capacitate.

Cu un "profit" de maximum 6 bani pe un kilogram de grau, producatorii agricoli se pot lasa de meseria care i-a consacrat, deoarece acest pret este la limita nivelului de cheltuiala suportat pentru infiintarea culturilor. "Solutia rezolvarii preturilor ar fi existenta unor spatii de depozitare cu o capacitate mica, aproximativ 9.000 de tone, prin care producatorii agricoli sa aiba posibilitatea de a valorifica produsele agricole atunci cand preturile sunt convenabile. In ceea ce priveste investitiile in spatiile de depozitare, acestea fac obiectul unor proiecte complexe finantate din fondurile europene, care vor lua amploare in judetul Constanta. Cu alte cuvinte, construirea acelor mici silozuri reprezinta solutia pentru eliminarea intermediarilor, care au pus la punct un fenomen de nestavilit ce dureaza de 19 ani de zile", a mai subliniat Sapera. Tinand cont de faptul ca au fost identificate atat problemele, cat si solutiile se poate spune ca situatia este mai mult decat prielnica crearii unui climat propice pentru construirea unui viitor in vechea meserie de producator agricol.

Un siloz de mici dimensiuni costa pana la 2 milioane de euro

Insa, situatia nu este chiar atat de roz pe cat pare. Dupa cum era de asteptat, banii constituie, inca o data, un impediment in calea ridicarii silozurilor, iar dupa cum sustine si directorul DADR, o astfel de constructie poate ajunge si la suma de 2 milioane de euro. "Spatiile de depozitare cu o capacitate mica se dovedesc a fi o investitie foarte profitabila, dar, din pacate, nu sunt la indemana oricui. Constructia poate costa intre un milion si doua milioane de euro. Imbucurator este faptul ca pe raza judetului nostru exista mari agenti economici ce doresc sa ridice astfel de silozuri", a conchis Iancu Sapera.