Eliminarea taxelor vamale de la 1 ianuarie va favoriza importurile de produse din carne mai ieftine din tarile Uniunii Europene. Pe de alta parte, exporturile romanesti de astfel de produse sunt inca interzise pe pietele UE, desi procesatorii romani respecta standardele europene din domeniu.
Cu toate ca tara noastra are fabrici de procesare a carnii conforme cu normele europene si un excedent insemnat de produse din carne, Romania nu va putea exporta astfel de produse pe piata statelor membre. Mai mult, oficialii de la Bruxelles vorbesc des-pre existenta posibilitatii ca dupa 1 ianuarie 2007 atat Romania, cat si Bulgaria sa nu mai poata exporta lapte si produse din carne pe piata europeana.
Presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, sustine ca daca s-ar adopta o astfel de masura, aceasta nu ar fi justificata atat timp cat in Romania exista unitati de procesare a carnii agreate de UE. In plus, Sorin Minea spune ca surplusul de produse romanesti din carne, care ar putea fi exportat, este foarte mare. "Romania a negociat prost exportul de carne. Este adevarat ca avem un deficit de carne de porc, dar am putea exporta foarte bine produse din carne", a afirmat Sorin Minea.

Subventii pentru producatorii de carne inca doi ani

In urma renegocierilor, oficialii europeni au acordat insa Romaniei dreptul sa subventioneze in continuare producatorii de carne, pana in 2009. In prezent, statul acorda o subventie de 1,4 lei pe cap de pasare si 0,5 lei pentru un kilogram de carne de porc. Dupa aprobarea bugetului pe 2007, aceste sume pot fi insa majorate. Exporturile de carne ale Romaniei au fost practic inexistente in ultimii doi ani din cauza gripei aviare si a pestei porcine.
Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van, ne-a declarat ca masurile impuse tarii noastre de Uniunea Europeana sunt mult mai drastice decat cele impuse altor state membre. "In Romania masurile sunt draconice", a spus presedintele UNCPR .

Carnea europeana pe piata romaneasca

Prin eliminarea taxelor vamale aplicate la importurile din statele membre ale Uniunii Europene, specialistii estimeaza ca dupa 1 ianuarie 2007, piata romaneasca va fi invadata de produse din carne mult mai ieftine decat cele romanesti. In schimb, Rusia isi mentine intentia de a incheia acorduri de import privind carnea si produsele din carne doar cu anumite state din UE.
Autoritatile de la Bruxelles apreciaza ca o astfel de actiune ar putea ingreuna misiunea Comisiei Europene, de a evita aplicarea unei interdictii generale de catre statul rus la importurile europene de produse din carne. (A.ß.)