Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Sistemul de favorizare a producerii energiei din surse regenerabile de energie conduce la inchiderea mineritului din Vale Jiului", pe care o puteti citi in continuare.

Ca senator al Vaii Jiului sunt consternat de modul de favorizare a producerii energiei din surse regenerabile de energie in detrimentul producerii energiei pe baza de carbune.
Guvernul Romaniei a publicat in Monitorul Oficial nr. 335/7.VI.2013, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Adoptarea acestei ordonante de urgenta a avut in vedere, in principal, sistarea efectului de crestere necontrolata a preturilor la clientii finali de energie electrica prin amanarea temporara a unor certificate verzi pana in 2017 - 2018.
Presedintele Romaniei, a solicitat la data de 10 ianuarie a.c., reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013.
Cererea de reexaminare a fost respinsa, atat de Senat, in calitate de prima camera sesizata, cat si de Camera Deputatilor, care, in calitate de Camera decizionala, a adoptat legea in forma initiala, in data de 11 februarie 2014, iar, in data de 19 februarie 2014, a transmis-o spre promulgare.
Presedintele Traian Basescu nu a dorit, nici de aceasta data, sa ia in considerare decizia Parlamentului Romaniei si a sesizat, miercuri 26 februarie 2014, Curtea Constitutionala, cu privire la O.U.G. privind producerea energiei din surse regenerabile, aratand ca nerespectarea procedurii de notificare a Comisiei Europene ar putea duce la declansarea procedurii de infringement.
Tergiversarea pe care o practica Presedintele Romaniei cu privire la acest subiect pare mai degraba o favorizare a producatorilor de energie din surse regenerabile.
Cetatenii din Valea Jiului sunt direct interesati ca aceasta ordonanta de urgenta sa fie aprobata prin lege pentru ca astfel ar urma consecinte deosebite pe plan social pentru ei, inchiderea mineritului din zona fiind considerat un dezastru.
Domnule Presedinte Traian Basescu, cetatenii din Valea Jiului va solicita:
Nu inchideti mineritul Vaii Jiului!
Nu inchideti Valea Jiului!