Farmaciile doljene au ramas cu fondurile pentru medicamente gratuite si compensate neconsumate in luna noiembrie, desi adresabilitatea populatiei a ramas la fel de mare.
Situatie fara precedent. Farmaciile doljene au consumat in luna noiembrie doar doua treimi din fondurile alocate pentru medicamente compensate si gratuite. Potrivit CAS Dolj, unitatile farmaceutice au avut la dispozitie 5.700.000 de lei pentru eliberarea medicamentelor compensate si gratuite, din care au consumat doar 4.100.000 de lei. Spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, cand fondurile se epuizau dupa primele zile, acum, din cele 115 farmacii aflate in relatii contractuale cu CAS Dolj la sfarsitul lunii doar zece terminasera aceste plafoane. Situatia este asemanatoare in privinta eliberarii antidiabeticelor orale. Farmaciile au reusit sa consume doar 128.300 de lei din cele 218.200 de lei, adica putin peste jumatate din fondurile alocate, iar 28 de farmacii nu au avut nici macar un cumparator, ramanand cu antidiabeticele pe rafturi. Cel mai mare castig il are insa omul de rand, care nu mai trebuie sa stea la coada pentru a-si procura medicamentele necesare.
Unele farmacii duc lipsa de clienti
Farmacistii doljeni sustin ca explicatia disparitiei cozilor la farmacii nu sta in imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, ci in faptul ca noile liste ale Ministerului Sanatatii Publice au restrans accesul populatiei la medicamente compensate si gratuite prin reducerea compensarii acordate pentru anumite tipuri de medicamente de la 90 la 50%. La aceasta se adauga si faptul ca farmaciile au primit fonduri mai mari. Cat despre banii alocati pentru antidiabeticele orale, farmaciile au primit fonduri egale, desi exista unitati de desfacere in mediul rural care nu au adresabilitate.
"Bolnavii s-au obisnuit ca, dupa ce fac rost de reteta de la spital, sa mearga la cea mai apropiata farmacie ca sa-si ia medicamentele. Asa se face ca sunt farmacii la tara care, desi s-au aprovizionat cu antidiabetice, nu au avut nici macar un client", a spus Elena Calin, presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj. Elena Calin crede insa ca dupa ce responsabilitatea eliberarii retetelor va fi preluata de medicii de familie va disparea aceasta problema.
Fondurile neconsumate vor fi redistribuite in lunile urmatoare. CAS Dolj a anuntat ca vor fi bani suficienti pentru a asigura medicamente compensate si gratuite bolnavilor si in luna decembrie, chiar daca sumele vor fi mai mici. Astfel, farmaciile vor primi 5,1 milioane de lei, fata de 5,7 milioane de lei in luna noiembrie.
Redistribuire
In timp ce unele farmacii nu au consumat nici un leu din fondurile alocate pentru bolnavii de diabet, au existat si unitati care au depasit cu mult sumele primite. Pentru antidiabeticele orale fiecare unitate a primit 1.500 de lei. Cel mai mare consum l-au avut farmaciile PROMED cu 14.900 de lei si PHARMA PLUS cu 9.098 de lei.