Romania a reusit sa urce pe podiumul unui top intr-un domeniu al economiei, si anume in cel al eficientei cresterii pasarilor. ßi asta, in pofida faptului ca producatorii romani au avut mari dificultati din cauza gripei aviare.
In acest top, care apare in lucrarile de specialitate din domeniu, Romania ocupa locul trei la nivel european si patru la nivel mondial, potrivit Mediafax. Clasamentul s-a realizat pe baza indicelui european de eficienta, aplicat in cazul tuturor tarilor care au intrat in top. Acest indice se calculeaza in functie de mai multe criterii, printre care greutatea si varsta pasarii la taiere, cantitatea de furaje consumate si sporul de crestere, ne-a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van. In cazul Romaniei, criteriile au vizat pasarile romanesti din fermele Avicola. Potrivit lui Van, fermierii romani au adus din import pasari de rasa, dar acestea sunt parintii puilor care au fost luati in calcul in cazul acestui top. In fruntea clasamentului mondial se afla Olanda, urmata de Australia si Germania.
In ceea ce priveste aderarea tarii noastre la UE, reprezentantii UCPR considera ca firmele romanesti sunt pregatite pentru concurenta de pe piata comunitara, fiind aliniate la normele europene privind biosecuritatea fermelor si cresterea pasarilor. Astfel, momentul aderarii nu va determina schimbari majore in piata si nici fluctuatii ale preturilor, si asta in ciuda faptului ca taxele vamale la importurile din UE vor fi eliminate. Van a mai spus ca oricum ianuarie si februarie au un consum scazut de carne de pui, carnea de porc fiind preferata in acest interval. El a apreciat ca piata produselor avicole, care include carnea, ouale, materialul biologic avicol si produsele procesate, se va apropia anul viitor de un miliard de euro, fata de nivelul de 700 de milioane de euro, cat a fost prognozat pentru acest an.
Fermele avicole trebuie sa respecte normele europene pentru siguranta americana, dar si pentru confortul pasarilor. Cotetele de gaini nemodernizate mai pot functiona pana in 2012, cu conditia sa respecte totusi mai multe norme, referitoare la spatiu si biosecuritate. (Simona Necula)