Pentru a scapa de impozite si asigurari, mai multi legumicultori din sudul Doljului si-au radiat autoturismele Aro din circulatie, apoi le-au inregistrat la primarii ca pe carute sau mopede, primind si placute cu numerele aferente.
Doljenii au gasit o noua cale de a ocoli impozitele. Pur si simplu si-au radiat masinile din circulatie, apoi le-au inregistrat la primaria localitatii de domiciliul ca si cand ar fi fost vorba despre o caruta ori un motoscuter. Oamenii povestesc ca astfel de situatii ar fi numeroase printre legumicultorii din zona comunei doljene Calarasi, dar si prin localitatile mai apropiate de Craiova. Chiar noi am surprins doua astfel de cazuri pe soselele din sudul judetului.
Miza e una financiara, deloc de neglijat. Radiindu-si masinile inclusiv de la fisc, detinatorii scapa de un impozit de vreo 2.000 de lei anual. In plus, nu mai au obligatia sa le faca verificarea tehnica din doi in doi ani (si cate oare ar mai trece de inspectia tehnica, la halul in care arata?) si nici nu mai platesc cateva sute de lei anual pentru asigurarea obligatorie. Una peste alta, s-ar aduna aproape 3.000 de lei pe an, bani economisiti de proprietarul autovehiculului.

"Legea nu permite inregistrarea lor la primarii"

Aceasta smecherie a ajuns si la urechile politistilor de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Dolj, institutie aflata in subordinea Prefecturii Dolj.
"Am auzit de astfel de cazuri prin zona Sadova-Bechet. Si la noi au venit cativa sa-si radieze din circulatie vehiculele, pentru ca auzisera ca le-ar putea inregistra la primarii. Noi le-am radiat, asa cum au cerut, pentru ca este dreptul lor, dar le-am atras atentia ca legea nu permite inregistrarea lor la primarii", a declarat subcomisarul Costel Preda, sef Birou Permise si Inmatriculari in cadrul institutiei mentionate.
Legislatia in vigoare nu lasa loc de interpretari, prevazand clar ce vehicule pot fi inregistrate la primarii. O prima reglementare este in Codul Rutier, fiind detaliata in Ordinul ministrului de interne nr. 1501/2006. "Conform acestui ordin, fac exceptie de la inmatriculare si pot fi supuse inregistrarii la consiliile locale urmatoarele categorii de vehicule: mopedele, tractoarele care nu se supun inmatricularii, masinile si utilajele autopropulsate utilizate in lucrari de constructii, agricole si forestiere, care pastreaza sau nu caracteristicile de baza ale unui tractor, troleibuzele, tramvaiele, vehiculele cu tractiune animala, precum si autovehiculele MApN, MAI si SRI", a explicat subcomisarul Preda.

"Formalitatea e pentru carute, mopede, combine, nu pentru autoturisme de teren"

Primarul orasului Dabuleni, Nicolae Dragoi, confirma ca exista numeroase cazuri de acest gen in localitatile din zona. "Astfel de masini sunt multe in zona noastra. Oamenii cara cu ele lubenite sau se plimba, pur si simplu, pe strada, ca si cand ar fi masini inmatriculate normal. Am primit si noi, la primarie, astfel de solicitari de la oameni care vedeau ca unii si-au inregistrat in felul acesta masinile prin alte localitati. Eu, insa, nu pot sa fac asa ceva, pentru ca formalitatea inregistrarii pe plan local e pentru carute, mopede, combine, nu pentru autoturisme de teren", a declarat primarul Dragoi.
Se pare insa ca in comuna invecinata - Calarasi - se poate. Cel putin la prima vedere, daca ar fi sa ne luam dupa cele doua Aro cu numerele DJ-0589 si DJ-0610, inregistrate la primaria acestei comune, dar surprinse miercuri dimineata de obiectivul aparatului de fotografiat pe strazile orasului Dabuleni.
Primarul Calarasiului, Vergica Sovaila, sustine insa ca nu e vorba de un fenomen, ci doar de cazuri izolate, iar institutia pe care o pastoreste nu a inregistrat nici o masina in acest mod. "Au fost doua cazuri in care cetateni din comuna au luat numere din acelea pentru tractoare, dar le-au pus la masini. Au venit insa politistii de la Circulatie si, impreuna cu ei, am actionat si le-am retras. Noi nu am inregistrat nici o masina in acest mod", a mentionat primarul Sovaila, nimeni altul decat tatal subprefectului de Dolj, Cristian Sovaila.

Politia e pe fir

Politia a intrat, la randul ei, pe fir in acest caz. Cazul numerelor de primarie purtate de cei doi posesori de Aro din Calarasi se afla in atentia politistilor din Bechet. "Politia din Bechet s-a sesizat din oficiu si efectueaza verificari pentru a se stabili imprejurarile in care au fost eliberate de Primaria Calarasi numerele de inregistrare respective si daca sunt intrunite elementele constitutive ale vreunei fapte de natura penala", a precizat comisarul Adrian Capraru, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.
Secretul certificatelor
Cheia acestei anchete pare sa stea in certificatele de inregistrare pentru numerele gasite si ridicate deja de politisti. Daca pe aceste certificate sunt mentionate chiar autovehiculele Aro, atunci angajatii primariei va trebui sa raspunda penal pentru o asemenea inregistrare ce contravine legii.