In perioda 1-14 octombrie, inspectorii O.J.P.C. Bihor au desfasurat 129 de actiuni de control si supraveghere a pietei in baza tematicilor de control, dar si controale proprii de supraveghere activa si reactiva a pietei, verificarea masurilor dispuse in controale anterioare precum si verificari pentru solutionarea reclamatiilor din partea consumatorilor.
Cristiana Bigan, inspectorul sef adjunct al OJPC, ne-a comunicat ca din cei 129 de operatori economici verificati, s-au constatat abateri la 109 , valoarea amenzilor aplicate fiind de 228.400 de lei, din care s-au incasat operativ 25.600 de lei. Au fost depistate produse cu abateri in valoare de 205.007 lei, iar valoarea produselor periculoase, retrase din circuitul consumului uman a fost de 5.270 de lei. S-a dispus oprirea temporara a comerializarii si a prestarii serviciilor la zece operatori economici si au fost solutionate zece reclamatii ale consumatorilor. Cele doua actiuni de control au vizat respectarea prevederilor legale privind etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a masinilor de spalat rufe de uz casnic, precum si a masinilor de spalat si uscat rufe de uz casnic.
Au fost verificati noua operatori economici, constatandu-se abateri la opt dintre acestia. S-au intocmit opt procese verbale de constatare a contraventiei, iar valoarea amenzilor aplicate a fost de 16.000 de lei. Din totalul de 139 de masini de spalat verificate, 52 de bucati, in valoare de 60.769 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare, ele prezentand deficiente in ceea ce priveste informatiile incomplete din fisa tehnica: consumul de energie kwh/ciclu la 60 °C pentru bumbac; clasa de eficienta a stoarcerii prin centrifugare; eficienta de extragere a apei pentru un ciclu standardizat la 6 °C.
Aceste deficiente s-au constatat la marca "Indesit" WR-105, WS-86,WIL-110, "Electrolux" si "Fagor". Reamintim ca "obligatia inscrierii acestor informatii revine producatorului, insa si distribuitorul are obligatia sa puna pe piata produse sigure, cu toate informatiile privind utilizarea si performantele tehnice ale aparatului, astfel incat consumatorul sa faca o alegere in deplina cunostere care sa-i satisfaca necesitatile".
Pe langa aceste controale, inspectorii O.J.P.C. au efectuat controale la importatorii de legume-fructe (piersici, citrice), in baza reclamatiilor consumatorilor privind neconformitatea, fiind constatate abateri si sanctionate contraventional, concomitent cu oprirea de la comercializare a stocurilor depreciate calitativ. Ponderea reclamatiilor solutionate o detine produsele nealimentare si prestarile de servicii nealimentare: reparatii electronice, electrocasnice, echipamente de uz casnic si gospodaresc (nerespectarea termenului de remediere a deficientelor), precum si comportamentul sau practicile comerciale abuzive.