Asociatia Investitorilor in statiunea Turistica Venus-Mangalia s-au reunit, in cursul zilei de vineri, 5 mai, la sediul organizatiei, pentru a discuta cu reprezentantul Directiei Apele Romane "Dobrogea Litoral", Carmen Bogasiu. Patronii unitatilor hoteliere din Venus sunt total nemultumiti de modul in care Guvernul Romaniei a gasit de cuviinta sa scoata la licitatie plajele litoralului, dar si de felul in care DADL, sub conducerea chimistului Ionel Manfu, si-a facut treaba - sau, mai bine spus, nu si-a facut treaba - de la deschiderea oficiala a sezonului estival. La finele lunii martie, cu putin inainte de organizarea licitatiilor pentru concesionarea plajelor litoralului romanesc, patronii din statiunea Venus au decis sa boicoteze aceasta actiune. La vremea respectiva, aratau acestia intr-un protest inaintat presedintelui Traian Basescu, cat si Guvernului Romaniei, Ministerului Mediului, ANAT, Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc se incerca, printr-o campanie agresiva de presa, distrugerea turismului prin isteria gripei aviare. "Publicitatea agresiva care se face pentru turismul strain si critica continua a tot ceea ce inseamna turism intern, mediatizandu-se pana la isterie marile dezastre si catastrofe, crime, mizerie, coruptie, problema cainilor vagabonzi si a serviciilor de proasta calitate" duc, in acceptiunea operatorilor locali la o distrugere premeditata a turismului romanesc. Sunt amintite in protest si cazurile concrete, de televiziuni care au difuzat stiri publicitare cu oferte turistice in strainatate, pentru ca, imediat, sa prezinte "Romania sub ape", un litoral inundat si impracticabil, cand, de fapt, anul trecut in zona precipitatiile au fost minime". "Marea este poluata, murdara si plina de stanci si pietre, plaja se micsoreaza de la an la an, mizerie peste tot, nisip cu impuritati si gunoaie, infrastructura pentru amenajarea dusurilor si grupurilor sanitare nu exista", se mai arata in nota trimisa tuturor autoritatilor ce ar fi putut influenta realitatea turismului din sudul litoralului. Mai mult, o data inceput sezonul estival 2006, plajele din statiune sunt complet nepregatite de primirea turistilor. De aceea, operatorii din zona au cerut Directiei Apele Romane "Dobrogea Litoral" sa isi trimita un reprezentant care sa le raspunda mai multor intrebari, legate de dezastrul in care se afla plajele de pe litoralul sudic. In plus, acestia au inaintat joi, 4 mai, o adresa DADL-ului, prin care se solicita remedierea situatiei plajei din statiune, prin lucrari ce ar fi trebuit incheiate la 1 mai, adica la deschiderea oficiala a sezonului estival.

Raspunsul lui Copos, politicos, dar ineficient

Singurul raspuns la toate adresele pe care patronii le-au inaintat autoritatilor judetene si nationale a venit din partea ministrului de stat Gheorghe Copos. Desi foarte "politicos", raspunsul nu este decat o insiruire a "principiilor si obiectivelor asumate prin Programul de Guvernare pentru perioada 2005-2008", o apologie a realizarilor, implinirilor si proiectelor marete pe care statul roman le pregateste turismului. Este, de asemenea, ridicata in slavi "realitatea consfintita prin lege" (potrivit careia DADL-ul este proprietarul plajelor), acestea urmand sa fie inchiriate prin licitatie pentru urmatorii zece ani, fapt ce ar "creea premisele aplicarii unei politici unitare de dezvoltare durabila a litoralului romanesc..." Premierul Copos insira, in acelasi ton "prietenos", programele pe care Guvernul Romaniei le va derula intr-un viitor incert, pentru promovarea produselor turistice din tara, pe piata interna si internationala. Intr-un cuvant, nici o vorba despre problemele pe care patronii le ridicau in adresa inaintata tuturor forurilor competente de la "centru".

Banii pentru un dig submersibil s-au "scufundat" definitiv

Presedintele Asociatiei Investitorilor in statiunea Turistica Venus-Mangalia a declarat pentru "Replica" faptul ca toti membrii organizatiei, au cerut reprezentantului DADL sa transmita directorilor institutiei solicitarea de a repune in circuitul turistic, asa cum se cuvine, aceste portiuni de plaja, la ora actuala impracticabile: "Am intrebat, punctual, de ce, in momentul in care s-a initiat Hotararea de Guvern 241 si Ordonanta de Urgenta 19, nu s-a respectat Legea 52/2003, in care se stipuleaza clar faptul ca, in decurs de zece zile, cetatenii si toti cei interesati, isi pot exprima opiniile si sugestiile cu privire la modul in care vor fi organizate licitatiile pentru plaje, lucru nerespectat, intrucat caietele de sarcini au fost imediat puse in vanzare", afirma Lucian Iftimie. Alte nelamuriri si nemultumiri ale patronilor au fost cu privire la starea dezastruoasa in care au fost lasate plajele de catre actualul administrator, DADL, precum si faptul ca unii afaceristi de pe litoral au blocat accesul catre plaja cu utilajele proprii. "Suntem nelamuriti de asemnea cu privire la faptul ca o investitie de anvergura, realizarea unul dig submersibil cu care sa se impiedice eroziunea tot mai accentuata a plajei, pentru care au fost alocate sume substantiale, treneaza de 2 ani. Unde sunt banii publici investiti in acest proiect, in timp ce lucrarea de baza nici nu se vede?", se intreaba, retoric, presedintele asociatiei, Lucian Iftimie.

Agentii Neckerman si-au rupt picioarele pe pietrele de la Venus

In cadrul sedintei investitorilor din Venus s-a prezentat un caz concret prin care, din cauza indolentei DADL-ului, se vor pierde, mai mult ca sigur, niste bani buni de pe urma turistilor. Este vorba despre Hotelul "Carmen" din Venus, unitate de patru stele, care a fost admirata de reprezentantii firmei de turism Neckerman. "Unitatea in sine a fost cotata excelent, nemtii fiind impresionati de hotel. In momentul in care au coborat pe plaja si au vazut conditiile execrabile ale nisipului, acestia si-au schimbat parerea. Astfel ca, li s-a pus in vedere administratorilor unitatii sa ia masuri imediate de amenajare a plajei sau, in caz contrar, contractul de colaborare nu va fi semnat", ne-a declarat Lucian Iftimie. Printre multele aspecte negative punctate de patronii din Venus au mai fost "zvonul" potrivit caruia gunoiul colectat de pe plajele litoralului sudic sunt transportate nu la Mangalia, ci la groapa de gunoi de la Costinesti, dar si faptul ca nisipul adus de mare pe plajele romanesti, in loc sa fie strans la finele sezonului estival si depozitat pana in vara urmatoare, este lasat la voia intamplarii: "Acest nisip are o calitate foarte buna, dar, pentru ca DADL-ul nu il strange la timp, este "spalat" de mare si trimis vecinilor nostri, bulgarii, catre Nisipurile de Aur, in timp ce utilajele, pe timp de iarna, sunt inchiriate unor firme particulare. Investitorii din Venus au cheltuit bani cu aducerea nisipului pe plaja. Am scos pietrele din mare, sute de tone, manual si mecanic, pentru confortul turistilor. Tot pe cheltuiala noatra s-au facut lucrari de aductiune pentru canalizare si apa curenta pe plaja. Si pana la ora actuala responsabilii DADL au ramas "reci" la respectarea legii, toate aceste lucruri fiind obligatia lor", conchide presedintele asociatiei, Lucian Iftimie.

Prefectul Dan Culetu chemat in ajutor

Patronii cer Directiei Apele Romane "Dobrogea Litoral" ca, in termen de zece zile, sa readuca plajele din statiunea Venus la un standard de practicare a turismului - sa fie curatate plajele, greblate, sa fie intins nisipul (care, in prezent, zace la cativa metri de tarm, intr-o "gramada" impresionanta). Presedintele Asociatiei Investitorilor in statiunea Turistica Venus-Mangalia, Lucian Iftimie, ne-a declarat ca, din cate si-a dat seama, incapatanarea mai marilor din cadrul Directiei Apele Romane "Dobrogea Litoral" ar avea si un substrat politic, proiectul de reabilitare a "cordonului" Venus 1 fiind conceput si initiat in vremea PSD-ului. In acelasi timp, membrii asociatiei fac apel la prefectul judetului Constanta, Dan Culetu, pentru a analiza situatia prezentata si sa ia masurile ce se impun pentru ca turistii sa poata beneficia de servicii de calitate - in primul rand de o apa de mare si un nisip conforme cu standardele internationale. "Noi platim sute de miliarde statului roman, pe impozite si salariile angajatilor. Nu cerem decat sa fim ascultati si sa se respecte legea, buna, rea, cum este...", spune cu amaraciune liderul asociatiei patronilor din Venus.