Fiscul va transmite catre populatie incepand cu aceasta saptamana deciziile de impunere pentru impozitul pe venitul global aferent anului 2004. Cele aproape 3 milioane de romani care si-au depus declaratiile de venit vor sti astfel cat datoreaza statului sau, din contra, cat trebuie sa primeasca de la stat.

Deciziile de impunere ar trebui sa fie transmise in termen legal incepand din 1 octombrie, numai ca Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) va incepe sa le trimita chiar din aceasta saptamana. Potrivit lui Robert Hofner, director general al Directiei Generale de Gestiune a Impozitelor si Contributiilor din cadrul ANAF, si in acest an Fiscul va trebui sa dea inapoi mai multi bani decat trebuie sa primeasca.
Dupa estimarile facute de Hofner, ANAF va avea de incasat circa 1.400 de miliarde de lei vechi si de plata aproximativ 2.400 de miliarde de lei vechi. Asta inseamna ca in maximum doua luni statul va trebui sa restituie populatiei aproape 1.000 de miliarde de lei vechi.

Cardul ar ajuta foarte mult

Responsabilul ANAF ne-a mai spus ca una dintre cele mai usoare metode prin care Fiscul ar putea rezolva problema restituirii ar fi ca sa vireze banii in conturile de card ale contribuabililor respectivi. Numai ca, potrivit lui Hofner, „romanii sunt reticenti in a spune Fiscului numarul contului de card“. Tocmai din aceasta cauza, anul trecut, ANAF a inapoiat sumele datorate prin viramente catre conturi de card doar in cazul a 1% din cei care aveau bani de recuperat. In acest an insa, ANAF nu va putea folosi deloc aceasta modalitate de plata deoarece pe documentele trimise de populatie nu se regaseste codul IBAN al contului de card respectiv.

Prin posta sau la administratie

Bani datorati de Fisc vor fi restituiti populatiei in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere anuala, se arata intr-un comunicat al ANAF. Trebuie spus ca pentru diferentele nerestituite in acest termen, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii acestui termen, daca au facut cerere pentru acordarea dobanzii.
Sumele de restituit mai mici de 5 lei (50.000 de lei vechi), inscrise in decizia de impunere anuala sau ramase dupa compensarea cu eventualele debite neachitate, dupa caz, vor ramane in evidenta fiscala, urmand sa fie compensate cu datorii viitoare. La solicitarea contribuabilului sau atunci cand, cumulat, suma de restituit depaseste limita mentionata, aceste diferente vor fi restituite in numerar. Daca diferentele de impozit pe venit sunt cuprinse intre 5 lei (50.000 de lei vechi) inclusiv si 150 de lei (1,5 milioane de lei vechi), vor fi restituite prin mandat postal.
Suma se va achita persoanei fizice, la domiciliul acesteia, de catre lucratorii postali, iar daca persoana respectiva nu este gasita la domiciliu, se va ridica de la oficiul postal.
Diferentele de impozit mai mari de 150 lei (1,5 milioane de lei vechi) inclusiv se vor restitui in numerar, prin mandat postal sau virament in contul bancar comunicat de contribuabili.