Taxa pe viciu, introdusa la mijlocul anului 2006 la initiativa ministrului Sanatatii, a urmarit combaterea consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decit vinul si berea. Aceasta masura a iscat nemultumire in rindul producatorilor de bauturi si tigari, care sustin ca masura a condus la cresterea contrabandei si ca, in 2010, Romania va avea un nivel al accizei mai ridicat decit cel din tarile UE.

Taxa a fost stabilita la 200 de euro pe hectolitrul de alcool etilic si 10 euro/1.000 de tigarete. Conform legii, persoanele juridice care produc sau importa produse din tutun contribuie, pentru tigarete, tigari si tigari de foi cu suma de 10 euro/1.000 de bucati, iar pentru tutun destinat fumatului cu suma de 13 euro/kg. Persoanele juridice care produc sau importa bauturi alcoolice, altele decit bere, vinuri, bauturi fermentate sau produse intermediare, asa cum sint definite prin Legea nr. 571/2003, contribuie cu suma de 200 euro/hectolitru alcool pur sau 2 euro/fiecare litru alcool pur. Persoanele juridice care realizeaza incasari din activitati publicitare la produse din tutun si bauturi alcoolice contribuie cu o cota de 12% din valoarea acestor incasari dupa deducerea TVA.

Bugetul de stat nu cistiga nimic

Reprezentantul JTI, Gilda Lazar, spune ca pretul tigaretelor a crescut cu circa 30% fata de anul trecut, iar contrabanda a ajuns la proportii foarte mari. "Contrabanda a ajuns sa detina in momentul de fata 10-14% din piata. Au fost si luni in care contrabanda la tigari a ajuns la 17%. Vinzarile legale au scazut, iar cele ilegale au crescut. Desi ca valoare vinzarile au crescut din cauza majorarii preturilor, ca volum acestea au scazut", a adaugat Gilda Lazar. Mai mult, reprezentantul JTI considera ca taxa pe viciu, si implicit acciza, nu vor aduce fonduri suplimentare la bugetul statului. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, veniturile din accize au crescut, in primele zece luni ale anului, cu peste 9% fata de perioada similara a anului trecut. "Practic ce se cistiga la Ministerul Sanatatii din aceasta taxa se pierde la bugetul de stat", a precizat aceasta. Si in 2007 vor exista majorari ale pretului tigarilor, in medie cu 0,6-0,7 lei/pachet, ca urmare a cresterii accizei la mijlocul anului.

Veniturile incasate la bugetul statului din taxa pe viciu, de la introducerea acesteia si pina la 30 noiembrie 2006, se ridica la peste 545 de milioane de lei. Valoarea a depasit asteptarile ministrului Sanatatii, care estima un nivel al veniturilor de 150 de milioane de euro din aceasta taxa in 2006 si de 200 de milioane de euro in 2007.