Agentia Sapard va acorda din 2006 un sprijin financiar mai mare cu 25% decat pana in prezent pentru proiectele de procesare agroalimentara situate in zonele calamitate de inundatii, potrivit unui comunicat al institutiei. Fondurile nerambursabile acordate pentru proiectele de infiintare sau modernizare a unitatilor de procesare agroalimentara (Masura 1.1 - imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole) vor creste la 75% din valoarea totala eligibila a proiectului, fata de 50% cat este contributia Sapard acordata in mod normal.
Astfel, societatile comerciale, cooperativele de consum si grupurile de producatori care realizeaza investitii in sectoarele carne, lapte, legume si fructe, vinificatie, cereale, plante textile si piscicultura trebuie sa contribuie cu doar 25% din valoarea proiectului Sapard pentru situatia prezentata mai sus. In aceasta situatie, se poate realiza o investitie de un milion de euro, de exemplu, cu o contributie privata de doar 250.000 de euro, restul fondurilor fiind asigurate prin Programul Sapard. Cresterea cofinantarii Sapard la 75% se aplica in cazul in care procentul de calamitare al localitatilor in care va fi realizat proiectul este mai mare de 30%. (S.M.)