Administratia locala a decis sa nu acorde autorizatii noi pentru taxiuri nici in acest an. In replica, o parte dintre taximetristi sustin ca masura este discriminatorie, in timp ce specialistii cer chiar micsorarea numarului de locuri.
Craiovenii care doresc sa investeasca in piata taximetriei din Banie pot sa isi ia gandul si anul acesta de la obtinerea unor astfel de autorizatii de la administratia publica locala. Considerand ca exista deja prea multe taxiuri, Consiliul Local (CL) Craiova a tras linie, consilierii fiind de acord ca nu este nevoie de mai multe masini de acest gen. Decizia reprezentantilor urbei a influentat, in acest fel, transformarea meseriei de taximetrist intr-una la care poti sa accezi doar daca altul renunta la locul sau. In prezent, numarul autorizatiilor se ridica la 2.160 si, conform legii, o treime sunt eliberate pentru persoane fizice autorizate (PFI), iar restul pentru operatori. Desi doritori sunt multi, mai ales ca taximetria este o activitate profitabila, numarul locurilor disponibile este zero. Totusi, pentru a nu le taia sperantele, municipalitatea a asigurat o lista de prioritati, in cazul in care, poate, o data la cativa ani, un loc devine liber.
Locuri noi doar cu acordul consilierilor
"Decizia de a mari numarul de autorizatii revine in exclusivitate consilierilor. Daca ei nu iau o hotarare in acest sens, noi avem mainile legate. Cereri exista tot timpul, dar oferta pe care noi o punem la dispozitie este inexistenta daca unul dintre cele 2.160 de locuri nu devine vacant", a explicat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.
Cu toate ca inteleg punctul de vedere al autoritatilor, craiovenii interesati sa scoata bani frumosi de pe urma acestei meserii sustin ca edilii ar trebui sa ia exemplul colegilor din Timisoara, care anul trecut au dublat numarul de locuri. "Ma gandeam sa-mi iau cateva masini si sa ma fac operator. Vad insa ca toti cei din CL nu acorda atentie acestei probleme, asa ca mi-am luat gandul de la asta. Decat sa stau o groaza de timp sa astept pana se elibereaza un loc sau, mai rau, sa imi bag masinile la alt operator, mai bine stau in banca mea. Ar trebui sa stau tot timpul in alerta poate, poate se elibereaza vreun loc", a spus Mirel Valdu, patronul unui magazin agroalimentar.
Specialistii doresc micsorarea numarului de taxiuri
Nemultumiti sunt si taximetristii care lucreaza la patron si care ar vrea sa isi finanteze singuri activitatea. Oamenii sustin ca ar fi mai avantajati daca ar avea propria masina si ar deveni persoane fizice autorizate, in acest fel scapand sa dea altora sume importante, care ar intra in propriul buzunar. "Trebuie sa platesc patronului 60 de lei pe zi. Banii astia ar putea sa imi ramana mie, daca aceia de la primarie ar mai da drumul la ceva locuri si mi-as cumpara si o masina, pentru care mi-am strans ceva finante. Asa sunt nevoit sa muncesc peste 12 ore ca sa imi ramana si mie cateva zeci de lei. Am vorbit cu colegii care sunt PFI si mi-au spus ca platesc doar taxa catre firma de taxi si darile la finante, in rest nu ii doare capul", a declarat indignat Marius Ilie, taximetrist. Aceeasi parere o aveau mai multi colegi de breasla, care considerau discriminatorie decizia municipalitatii de a bloca numarul de taxiuri.
Specialistii sustin ca ar fi nevoie de o micsorare a numarului de taxiuri de pe piata Baniei, care ar duce in mod direct la o imbunatatire a calitatiii serviciilor oferite. "Este adevarat ca in Timisoara s-a dublat numarul de locuri, in primul rand, pentru ca Legea nr. 38 a fost aplicata gresit, dar situatia se afla inca in litigiu acolo, dupa cum am fost informat. Pe de alta parte, la noi ar trebui eliminati toti operatorii care cer o taxa unica pe zi si care in acest mod fac evaziune fiscala", a declarat Nistor Duval, presedintele Camerei Nationale a Taximetristilor, filiala Dolj.
Obtinerea autorizatiei de PFI
Cererile tip pentru obtinerea autorizatiei de PFI, in baza Legii nr. 300/2004, se pot obtine de la Primaria Craiova, Directia relatii cu publicul. Lista cu actele necesare si restul informatiilor pot fi aflate si la numarul de telefon 416.235, interior 306.