Lipsa terenurilor din zona centrala si scumpirea lor ii determina pe tot mai multi craioveni dornici de locuinte de lux sa se orienteze catre marginea Craiovei.
Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare din Craiova, cel mai extins cartier de lux este, cu siguranta, cel creat in zona Daewoo - Selgros. Aceasta zona s-a dezvoltat foarte mult si pentru ca investitorii si-au mentinut in timp tendinta de a construi ansambluri rezidentiale de cate 10 - 15 vile, in timp ce in restul zonelor isi construiesc locuinte mai mult persoane fizice. "Se construieste cam peste tot. In zona Daewoo exista insa proiecte ce urmeaza sa fie puse in practica, astfel ca zona se va dezvolta in continuare", a spus Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare. Potrivit informatiilor primite de la acesta, in acea zona a ajuns la aproximativ 90 de euro metrul patrat (a crescut de cateva ori fata de anul trecut). "Mai sunt suprafete care se vand si cu 35 de euro/mp", a adaugat Popescu. Deocamdata, acelea nu au inca utilitati. Specialistii din domeniu au identificat profitabilitatea acelei zone inca de la inceputul anului trecut. "Ca pozitionare, cele mai rentabile sunt terenurile de la Daewoo si Metro, pentru ca exista o tendinta de extindere a orasului in acele zone si prezinta interes", declara in februarie 2006 unul dintre agentii imobiliari ai agentiei Casa Noastra.
"Preturile au crescut foarte mult in zonele centrale"
Cu toate ca zona rezidentiala de lux Daewoo se mareste pe zi ce trece, in Craiova sunt si alte zone de lux. "In afara de zona Daewoo, mai putem vorbi de cartiere de lux in zonele Drumul Muntenilor, ANL Parc, Paltinis, Siloz", a declarat Bibina Dica, directoarea agentiei imobiliare Biros Imob. Potrivit acesteia, nici in aceste zone pretul nu s-a lasat mai prejos si a crescut considerabil. In zona Drumul Muntenilor, de exemplu, terenul se vinde cu 50 - 70 de euro/mp, iar in zona ANL Parc, cu 60 - 70 de euro/mp. In zonele centrale pretul terenului este insa de cateva ori mai mare.
Astfel, langa SUCPI, alta zona rezidentiala de lux identificata de specialisti, terenul ajunge si la 300 de euro/mp, iar in centru (Valea Vlaicii, Medicina Veche), terenul se vinde cu aproximativ 400 de euro/mp. "Preturile au crescut foarte mult in zonele centrale si pentru ca acolo nu prea mai sunt locuri libere. In zona Nanterre - Siloz, de exemplu, nu am avut deloc oferte in ultimul timp", a mai spus Bibina Dica. Drept urmare, potrivit acesteia, se pastreaza tendinta de a achizitiona terenuri cu deschidere buna pe care se afla constructii demolabile. Totusi, nici acestea nu prea mai exista. "Lipsa terenurilor impinge cartierele de lux catre marginea Craiovei", a adaugat Dica.
Preturile maxime din 2006, minimele din 2007
O data cu integrarea Romaniei in UE, preturile caselor au crescut destul de mult, mai ales ca oferta a fost si se mentine destul de scazuta. "Incepand cu ianuarie, preturile au crescut atat la terenuri, cat si la locuinte", a spus Teodor Popescu.
La case, de exemplu, pretul s-a dublat in cele mai multe cazuri. In primavara lui 2006, in zona Daewoo, pretul maxim al unei locuinte ajungea la aproximativ 100.000 de euro, iar cel minim ajungea in unele cazuri pana la 40.000 de euro (daca nu avea asfalt sau utilitati in apropiere). "In prezent, in zona Daewoo, pretul unei case este de aproximativ 140.000 - 180.000 de euro", a afirmat Bibina Dica. Potrivit acesteia, in zonele centrale diferenta este si mai mare. In zona Nanterre - Siloz, pretul caselor porneste de la 200.000 de euro si ajunge chiar pana la 500.000 de euro.