Monitorul Oficial se poate citi acum gratuit pe internet. Decizia vine dupa ce Finantele doljene au sesizat la Curtea Constitutionala faptul ca mediului de afaceri îi este împiedicat liberul acces la justitie pentru ca nu poate cunoaste  legislatia în timp real.
Regia Autonoma Monitorul Oficial a anuntat ca, de luna aceasta, accesul la legislatie este gratuit pentru toti cei care doresc sa se informeze pe internet. Oricine are posibilitatea sa intre on line, pe www.monitoruloficial.ro, iar pe aplicatia e-Monitor, poate descarca în format pdf toate publicatiile din Monitorul Oficial (MO) al României si poate vizualiza gratuit întreaga legislatie. Momentan, sunt introduse on line monitoarele aferente anului 2008. Pâna nu demult, firmele si institutiile aveau acces la legislatie numai contra cost, iar pe internet, cei interesati puteau citi numai cuprinsul Monitorului Oficial dintr-o anumita zi, nu si continutul legilor. Pâna si institutiile publice aveau accesul îngradit. "Daca doream o informatie din Monitorul Oficial, partea a IV-a, trebuia mai întâi sa întrebam la Registrul Comertului daca au publicat ceva, apoi sa cautam pe internet ziua când apare, dupa care mergeam la biblioteca sa citim. Au fost situatii când ne-au fost respinse actiuni în instanta, pentru ca nu ne adresam în termenul legal, dar termenul legal nu îl stiam", a precizat Cristina Guranoiu, sefa Compartimentului Juridic, din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.

Finantele au cerut "liber la lege"

Asa ca Finantele doljene au spus ca este neconstitutional ca într-o tara a Uniunii Europene, institutiile, firmele si oricine altcineva sa nu aiba acces la legislatie. Printr-un recurs la Curtea de Apel Craiova, DGFP Dolj a invocat exceptia de neconstitutionalitate a art. 237, aliniatele 3,4 si 7 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale care ar contraveni articolelor 21, 24 si 129 din Constitutia României, care prevad, printre altele, accesul liber la justitie. Cu alte cuvinte, Legea societatilor comerciale nu prevede termenele la care trebuie sa se publice în MO hotarârile de dizolvare a societatilor. Ce s-a întâmplat, mai exact, vedem în cele ce urmeaza.

Nu poti sa afli legea

DGFP Dolj, la fel ca mediul de afaceri interesat (creditorii), a fost pusa în situatia de a nu putea cunoaste la timp legislatia. Registrul Comertului a dizolvat, în anul 2007, circa 400 de societati comerciale pe motiv ca nu si-au depus bilantul contabil. Totul, absolut în regula. Legea nr. 31/1990 prevede (art. 237) ca aceste hotarâri de dizolvare trebuie publicate în MO, partea a IV-a. De la data publicarii curge termenul pentru cererea de recurs, dar de la aceeasi data curge si termenul de formulare a cererii de numire a lichidatorilor de catre creditori. Legea nu prevede în cât timp trebuie publicata dizolvarea în MO, dar precizeaza ca termenul de recurs este de 30 de zile. Acelasi termen este si pentru creditori. Doar ca trebuie sa ghicesti "în stele" când se publica o astfel de informatie în Partea a IV-a a MO si trebuie sa afli acest lucru în intervalul celor 30 de zile, daca vrei sa faci recurs sau sa numesti lichidatori, pentru ca putini sunt cei care au abonament la partea aceea a Monitorului. Într-o situatie de acest gen s-au aflat companii care trebuia sa recupereze creante de la firmele dizolvate. Au patit-o si cei de la Finante. "Dupa ce s-a publicat hotarârea de dizolvare a firmelor de catre Registrul Comertului, DGFP Dolj a formulat cererile de numire a lichidatorilor la unele din acele firme în afara termenului legal de 30 de zile. Si atunci judecatorul delegat de pe lânga Tribunalul Dolj ne-a respins cererile", a spus Cristina Guranoiu. Anul acesta, Finantele au declarat recurs la Curtea de Apel Craiova, dar au cerut si exceptia de neconstitutionalitate în 52 de dosare care priveau firmele dizolvate, dar care aveau datorii la stat. "Practic, orice agent economic care avea de recuperat creante de la o societate comerciala supusa dizolvarii nu avea acces la Partea a IV-a din Monitorul Oficial. Nu puteai actiona în nici un fel. Daca noi, ca institutie, întâmpinam probleme, firmele de rând ce sa mai zica?", a continuat reprezentanta Fiscului doljean. În esenta, DGFP Dolj solicita doua lucruri, odata ca legea nu prevede termenele la care se publica anuntul de dizolvare (deci, nu exista termen de procedura), iar pe de alta parte, lipsa accesului românilor la legislatie gratuita, pentru ca nici macar Monitorul Oficial nu era gratuit on line, la vremea respectiva.

Curtea a respins exceptia

Asadar, la recurs, Finantele au spus ca este imposibil sa identifici datele la care se publica în MO dizolvarile, fiind încalcat liberul acces la justitie. DGFP Dolj a invocat legislatia CEDO, unde accesul la legislatie este permis gratuit oricui. Curtea Constitutionala nu a dat câstig de cauza Finantelor doljene, deci a respins exceptia de neconstitutionalitate. Dar ceva s-a miscat în sensul solicitat, de eliminare a restrictiilor la legislatie. Introducerea legislatiei la liber, on line, fara sa fie nevoie de taxe si tarife, este deosebit de importanta pentru mediul de afaceri.

Cu datoriile cum ramâne?

Cum nu a mai putut cere lichidator la firmele dizolvate, pentru ca nu s-a adresat în termen instantei, fiscul a trebuit sa ceara falimentul firmelor la care mai aveau de recuperat creante. "Am facut cerere de intrare în faliment pentru aceste firme si ne-am înscris la masa credala. Oricum, nu pot fi radiate firmele cu datorii", a adaugat sefa juristilor Fiscului.