Leul va continua tendinta de depreciere in 2009, in special in prima parte a anului, dupa care se va stabiliza sau chiar aprecia, astfel ca nivelul mediu al cursului se va situa intre 3,68 si 4,07 lei/euro, potrivit estimarilor analistilor economici.
Majoritatea economistilor intervievati de Mediafax anticipeaza pentru 2009 o continuare a deprecierii leului, tendinta inceputa in a doua parte din 2008.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca leul s-a incadrat in limitele normale de volatilitate in acest an si ca se va confrunta in continuare in 2009 cu presiuni in sensul scaderii, "atat timp cat sentimentul fata de moneda nationala nu se va imbunatati". "Sentimentul fata de leu nu se va imbunatati fara un semnal puternic din partea politicilor economice", afirma Dumitru. El anticipeaza ca un curs mediu de 4 lei/euro pentru 2009, cu o plaja de fluctuatie intre 3,75 si 4,2 lei/euro. "Leul se va deprecia usor pana in luna martie, apoi se va stabiliza si chiar aprecia, astfel incat cursul mediu sa fie de 4 lei /euro", estimeaza Dumitru.
Si Radu Craciun, director de investitii la Interamerican, anticipeaza un curs mediu de 4 lei/euro pentru anul viitor. "In 2009, presiunile in directia deprecierii leului ar putea sa continue. Depinde insa si de politica monetara pe care o va adopta Banca Nationala a Romaniei (BNR) anul viitor", spune Craciun. El afirma ca, in momentul in care vor aparea semnale clare ca dezechilibrele macroeconomice se reduc, banca centrala va opta pentru o politica de relaxare a creditului, pentru a incuraja investitiile.
De asemenea, Vlad Muscalu, economist la ING, considera ca tendinta de depreciere a leului va continua in 2009 si estimeaza un curs mediu de 4,07 lei/euro. "Leul se va deprecia puternic la inceputul anului, dupa publicarea datelor privind deficitul de cont curent si cel bugetar, care vor arata o inrautatire a situatiei", a afirmat Muscalu, care se asteapta la o rata de schimb de 4,2 lei/euro la finele primului trimestru.
Economistul RBS Romania Catalina Constantinescu estimeaza un curs mediu de 3,95 lei/euro pentru anul viitor. "Trendul de depreciere al leului va continua, leul va depasi pragul de 4 lei/euro si va ramane pentru o perioada aici", afirma Constantinescu.
Ea este de parere ca deprecierea leului va fi determinata de dobanzile mai scazute la lei, respectiv reducerea ratei de politica monetara de catre banca centrala, aversiunea la risc foarte mare, reducerea finantarilor externe si pericolul repatrierii profiturilor.
La polul opus al previziunilor se situeaza Lucian Oita, dealer la Romexterra Bank, care previzioneaza aprecierea monedei nationale la nivelul intregului an 2009, cu un curs mediu de 3,68 lei/euro "Volatilitatea cursului, in sensul deprecierii leului, va fi ridicata in primele doua luni din 2009. Ulterior, leul va fi utilizat ca ancora pentru inflatie, daca acest lucru va fi necesar", crede Oita.
El opineaza ca leul va fluctua intre 3,4 si 4,12 lei/euro. "Leul se va aprecia in primul rand datorita intrarilor de valuta foarte mari din proiectele mari cu finantare de la UE. Apoi nu vom mai avea o presiune asa mare din partea speculatorilor (...) si estimez ca banca centrala va modifica rata rezervelor minime obligatorii in valuta", a adaugat Oita.
In 2008, rata de schimb a fluctuat cu 15,1%, intre nivelul minim de 3,4719 lei/ euro, atins la data de 6 august, si maximul ultimilor patru ani si doua luni de 3,9964 lei/euro, inregistrat pe 29 decembrie.
Dumitru considera ca factorul declansator al corectiei cursului de schimb in anul 2008 a fost criza subprime, scaderea monedei nationale avand insa ca fundamente dezechilibrele macroeconomice.
In prima sedinta de tranzactionare din anul 2008, cursul oficial calculat de BNR a fost de 3,5971 lei/euro si a urcat la un maxim al lunii ianuarie de 3,7695 lei/euro.
In primele opt luni ale anului cursul a fost relativ stabil, variind intre minimul anului 2008 si maximul lunii ianuarie.
Situatia de pe piata din Romania s-a schimbat in luna septembrie dupa ce pietele financiare internationale au fost zdruncinate in trei zile de cel mai mare faliment din istoria SUA, cel al Lehman Brothers, de salvarea AIG de catre Rezerva Federala americana, si de preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America.
Toate aceste probleme s-au reflectat imediat si in Romania, prin scaderi ale bursei si prin deprecierea leului fata de euro, in contextul cresterii aversitatii pentru risc a investitorilor. Astfel, institutiile si investitorii internationali si-au exprimat temerile ca Romania este mai vulnerabila decat restul statelor din regiune la problemele de pe piata internationala din cauza deficitului de cont curent ridicat si a politicilor salariale si fiscale neadecvate.
Ulterior, tendinta leului a fost de depreciere continua, iar pe 6 octombrie cursul a depasit pragul de 3,9 lei/euro, pentru prima data dupa 3 ianuarie 2005.
Dealerii au declarat de mai multe ori ca BNR a intervenit pe piata pentru sustinerea leului, dar banca centrala a anuntat in mod oficial o singura data o astfel de masura, respectiv la data de 10 octombrie cand a vandut circa 40 de milioane de euro cu scopul de a "testa functionarea pietei".
Nivelul mediu al cursului de schimb pentru 2008, calculat pana la data de 30 decembrie, este de 3,6660 lei/euro, in urcare cu 10% fata de referinta medie de 3,3373 lei/euro din 2007.