Preturile imobilelor ar putea creste semnificativ in 2005, dar in unele cazuri cresterile ar putea fi artificiale, arata un raport al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA Romania. De pilda, una dintre cauze ar putea fi data de iluzia unor proprietari de imobile care cred ca prin integrarea in Uniunea Europeana ar putea obtine preturi ca in Paris.
“Escaladarea continua treptat si cu cateva accese, care debuteaza in luna martie o data cu obligatia de a se afisa preturile in leul greu. In alte tari, cresterile de pret au inceput cu 10-25% din valoarea initiala inainte de denominare. In climatul de confuzie, unde nici macar nu se va mai putea stabili o cota inteligibila pentru omul obisnuit, a leului fata de alte valute, pretul in imobiliar va intra intr-o etapa de irationalitate. Pana se vor traduce vechile preturi in noile preturi (din leii vechi si valute in leul greu), totul va fi posibil si se vor avansa argumente practic de neinteles“, explica directorul general al SGA Romania, dr. Artur Silvestri.
Potrivit lui Silvestri, situatia va fi complicata inca din aprilie, cand se va liberaliza contul de capital. Aceasta ar putea majora preturile, apreciate oricum arbitrar, cu inca 20-25%, avand in vedere circulatia de capitaluri pe o piata considerata gresit ca fiind “virgina“ din punct de vedere al investitorului strain. “Cei care acum se grabesc sa vina si sa faca plasamente, cand rata de profit atinge 12-25% pe an, nu stiu ca, inainte de 1999, o rata anuala de 20-24% era considerata in mediile investitorilor curajosi ca fiind doar relativ multumitoare.
Raportul mai arata ca intreg anul 2005 va fi afectat si de o participare intensa a speculatorilor diversi, inclusiv amatori, atat “interni“, dar mai ales “externi“, care vor rula sume considerabile in ideea unor castiguri rapide.

Cade “afacerea“ cu apartamente de bloc

Afacerile cu apartamente de bloc, mai ales cele situate in zone marginase, nu vor mai avea insemnatate in 2005, se mai arata in raport. Si asta pentru ca preturile la vanzarea de apartamentele “populare“ se vor aseza, iar fluctuatiile vor fi de numai 8-10%. Pe de alta parte, cu cat ofertele de creditare se diversifica, cu atat creste si puterea de cumparare, iar potentialii clienti devin pretentiosi si vor ceva mai mult decat un apartament la periferie.

Chiriile vor creste cu 12% la “categoria grea“

In vreme ce chiriile la apartamentele din zone marginase vor creste nesemnificativ, se vor scumpi cu 12% chiriile apartamentelor de lux. Dar aceste scumpiri se vor produce abia in 2006-2007, se mai arata in raport. “In vilele din parcurile rezidentiale, platile de 5.500-6.000 de euro pe luna vor deveni curente si traduc un buget de staf de companie internationala“, mai spune Silvestri.

Terenurile, o atractie periculoasa

Piata terenurilor indica cel mai ridicat coeficient speculativ si pentru ca afacerea cu terenuri a fost considerata generatoare de profit “de la sine“. “Din pacate, este o crestere artificiala si, nu in putine cazuri, riscanta. Este cazul celor care nu vor face prospectii serioase inainte de a investi niste bani intr-un teren“, avertizeaza Silvestri.