Semn de sanatate al economiei romanesti, leul a redevenit insemn national, incheirea tranzitiei economice, readucerea economiei romanesti la valori europene - au fost aprecierile presedintelui Basescu, ale premierului Tariceanu si ale guvernatorului BNR Mugur Isarescu, la momentul lansarii leului greu. Presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au fost primii romani care au retras noii bani dintr-un bancomat.
Presedintele a scos din ATM-ul patru bancnote noi, de 5 lei, 10 lei, 50 de lei si 100 de lei. Fluturind in fata camerelor de televiziune noile cupiuri, Basescu a explicat corespondenta valorica a acestora cu vechile insemne. "Multumesc mult tuturor celor care au facut posibila aparitia leului greu, care este un semn de sanatate in economia romaneasca ", a afirmat seful statului. El a fost urmat de premierul Tariceanu, care a pregatit pentru acel moment un mic catren: "Se-nplineste gindul meu/Tariceanu si Basescu, vin astazi cu Isarescu/sa v-aduca un nou leu/leul greu ".
Dupa ce a efectuat aceeasi operatiune, Isarescu a declarat, pe un ton mai sobru, ca leul nou readuce moneda romaneasca la valori europene, demne de statutul de moneda convertibila. Guvernatorul BNR a reiterat avantajele denominarii si a afirmat ca leul nou transmite un mesaj pro-european si anume ca societatea si economia romaneasca se despart de o perioada inflationista si se inscriu pe o traiectorie de performanta si competitivitate. in opinia oficialului bancii centrale, noua moneda va usura trecerea la euro. "in aceste conditii, nu-i doresc viata lunga, ci o viata sanatoasa ", a conchis Isarescu.
Dupa patru luni de afisare dubla a preturilor, romanii vor utiliza in paralel, pina la sfirsitul anului viitor, atit leii noi cit si bancnotele si monedele vechi. Banii vechi isi vor pierde puterea circulatorie de la 1 ianuarie 2007. Preschimbarea lor va fi asigurata, insa, de BNR pe termen nelimitat. Ideea denominarii a fost promovata de banca centrala in urma cu trei - patru ani, insa decizia taierii zerorurilor din coada leului a fost aminata pina la mijlocul anului trecut, una dintre cauze fiind rata inalta a inflatiei.

Buluceala la bancomante

in primele 60 de minute dupa lansarea leului greu, pe 30 iunie la ora zero, la ATM-urile BRD - Groupe Societe Generale au fost efectuate 658 de tranzactii. "Din cele 500 de bancomate ale BRD, in doar o ora dupa miezul noptii au fost repuse in functiune 416 ATM-uri. De asemenea, toate POS-urile BRD sint functionale ", a declarat secretarul general al bancii, Adela Pascu.
Si la bancomatele BCR s-a inregistrat o situatie similara. "Din cele 1.000 de ATM-uri, 200 au fost alimentate cu lei noi, sistemul fiind oprit mai putin de 16 ore. Am depus toate eforturile pentru ca tranzitia la leul greu sa afecteze cit mai putin posibil clientii BCR ", a declarat directorul executiv al directiei de carduri din cadrul BCR, Ion Matei.
Astfel, la ora 0,00 a noptii de joi spre vineri erau functionale circa 90% din reteaua de ATM-uri a BCR, restul intrind in functiune in urmatoarele 14 minute. in schimb, toata reteaua de POS-uri a BCR, formata din 4.842 aparate, a pornit exact la miezul noptii. Prima tranzactie pe un POS al bancii s-a inregistrat la ora 0,00 si a fost in valoare de 21 lei noi, pe un card BCR VISA. La ora 8,00 se inregistrasera deja un numar de 4.449 operatiuni, cu o valoare medie pe tranzactie de 185 lei noi, rezultind o valoare totala de 823.000 lei noi. Din totalul de operatiuni inregistrate, 4.254 au reprezentat tranzactii la ATM, restul fiind operatiuni la POS.