Desi lemnul de foc pentru populatie are un pret mai mic anul acesta decat anul trecut, sudul tarii ramane in continuare defavorizat in aceasta privinta din cauza cheltuielilor suplimentare de transport, a declarat ieri secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Vasile Lupu. El a precizat ca populatia va avea asigurata cantitatea de 3 milioane de metri cubi necesara. De asemenea, pretul lemnului e cu 10-15% mai ieftin ca anul trecut, dar este vorba de pretul la poarta, nu de cel care ajunge la consumator. Acesta poate fi avantajat doar daca il transporta cu propria-i masina.

Oficialul de la Agricultura a prezentat preturile medii practicate la lemn. Astfel, rasinoasele se vand cu 470.000 de lei vechi pe metru cub, fagul cu 736.000 de lei, stejarul cu 650.000 de lei, iar plopul cu 555.000 de lei. Aceste valori nu includ si TVA.
Referindu-se la problema retrocedarilor din fondul forestier, Vasile Lupu ne-a informat ca pana la 22 septembrie s-au solicitat 1.130.809 hectare de teren forestier, fara ca in aceasta suprafata sa fie inclusa si suprafata solicitata de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, respectiv 192.432 de hectare. Cea mai mare suprafata solicitata este in Resita, unde au fost depuse 1.589 de cereri, dintr-un total de 82.204 cereri. Potrivit lui Vasile Lupu, cea mai mica suprafata solicitata este in Tulcea, respectiv 218 hectare.
Reamintim ca pentru retrocedarea suprafetelor forestiere mai pot fi depuse cereri pana la sfarsitul lui octombrie.

Proprietarii sunt obligati sa-si impadureasca suprafetele

çn ceea ce priveste situatia terenurilor despadurite, in perioada 15 august a€“ 15 septembrie au fost inventariate de catre Inspectoratele teritoriale de regim silvic si vanatoare suprafetele taiate la nivelul solului si neregenerate in termen de doi ani de la taiere. Vasile Lupu a precizat ca s-au inventariat pana in prezent 16.049 de hectare apte sa fie impadurite. Pentru aceste suprafete se transmit somatii de impadurire catre proprietari, in caz contrar, suprafata respectiva fiind oricum impadurita de Regia Nationala a Padurilor a€“ Romsilva. a€žCel care-si exploateaza padurea este obligat ca in doi ani sa impadureascaa€œ, a mentionat Lupu. a€žAvem chiar si proprietari de paduri care s-au oferit sa-si impadureasca suprafata pe care o detin cu resurse propriia€œ, a adaugat el. Astfel, numai in Bucuresti vor fi impadurite cu surse proprii 200 de hectare. Secretarul de stat a adaugat ca pentru campania de toamna sunt in plan sa fie impadurite 4.500 de hectare de teren, dintre care 2.700 de hectare sunt terenuri degradate. Vasile Lupu a mai spus ca refacerea infrastructurii in domeniul forestier costa aproximativ 250.000 de lei noi. Potrivit acestuia, in prezent se lucreaza la un raport privind starea padurilor pe 2004, raport care nu a mai fost facut din 2000, contrar legii.