Romanii consuma mai multe legume si fructe din import decat din productia autohtona. Statisticile arata ca deficitul Romaniei din comertul agroalimentar a crescut anul trecut cu 16,5%, la peste 1,5 miliarde de euro, in contextul unor importuri de peste 2,4 miliarde de euro, provenite in principal din state ale Uniunii Europene, potrivit Mediafax.
¥ara noastra a realizat anul trecut exporturi de produse agroalimentare de circa 850 de milioane de euro, in crestere cu 26,8%, in timp ce importurile s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro, cu aproape 20% mai mult decat in anul anterior, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Principalul partener al Romaniei in sectorul agroalimentar a fost Uniunea Europeana, comertul cu statele din UE fiind si principala sursa de deficit. Firmele romanesti au livrat in UE produse in valoare de peste 500 de milioane de euro, dar importurile din statele membre ale blocului comunitar s-au ridicat la 1,3 miliarde de euro.
Principalele produse livrate de Romania anul trecut pe piete externe au fost animalele vii, graul si semintele de floarea-soarelui, aceste grupe acoperind peste 40% din totalul exporturilor. Livrarile de grau au crescut de aproape patru ori in 2006, depasind 94 de milioane de euro, iar exporturile de seminte de floarea-soarelui s-au triplat, la circa 131,2 milioane de euro.

Exporturile de vinuri, in scadere

In sectorul vinului, exporturile au inregistrat o scadere, de la 270.000 de hectolitri la circa 180.000 de hectolitri, iar principalele destinatii au fost Germania si Federatia Rusa. Importurile de vin au depasit cu mult exporturile, ridicandu-se la peste 700.000 de hectolitri, fata de numai 46.000 de hectolitri in 2005. Romania a importat anul trecut in principal produse care sunt realizate si pe piata locala, dar oferta interna nu acopera consumul. Astfel, peste o treime din importuri reprezinta cantitati de carne de porc, zahar si tigari si tutun. In topul importurilor se afla carnea de porc, livrarile catre Romania totalizand anul trecut circa 328 de milioane de euro, fata de 314 milioane de euro in 2005. (A.S.)