Producatorii de legume, pepeni si ciuperci destinate consumului vor trebui sa utilizeze metode de cultivare sanatoase, pentru siguranta alimentara a consumatorilor, si sa nu depaseasca limita maxima admisa a produselor chimice folosite in productie, se prevede intr-un proiect aprobat de Guvern.
Astfel, legumele proaspete, pepenii si ciupercile vor fi comercializate in spatii special amenajate, cu facturi speciale. Exceptie de la aceasta regula vor face doar micii producatori, persoane fizice, care comercializeaza legumele in piete. ßi acestia vor fi insa obligati sa pastreze produsele in conditii de calitate si igiena.
Personalul de specialitate din cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor vor verifica tehnologiile folosite de catre producatori. In cazul unor nerespectari a re-gulilor de cultivare si comercializare vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei. Pentru utilizarea produselor chimice peste nivelurile maxime admise vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, concomitent cu retragerea produselor de pe piata. (S.N.)