Presedintele Basescu le-a recomandat reprezentantilor mediului de afaceri sa il contacteze de urgenta pe Vasile Puscas pentru a se sfatui in privinta legii pe tema achizitiilor publice, despre care a spus ca si-a asumat obligatia, in intalnirea cu presedintele CE, de a o prezenta luni la Bruxelles. "Angajamentul meu a fost ca luni, Guvernul Romaniei transmite Comisiei Europene noua forma facuta pentru achizitiile publice. Cred ca nu ati fost consultati. O sa va informez eu , atunci, si responsabilul de proiect este domnul ministru Puscas, pe care va rog sa-l sunati cu toate telefoanele imediat, dupa aceasta intalnire. Aceasta lege, sambata si duminica, trebuie s-o vedeti si dumneavoastra si Guvernul sa lucreze cu dumneavoastra pentru ca legea achizitiilor publice pe de o parte sa respecte standardele, criteriile europene, pe de alta parte sa fie profund debirocratizata", a spus seful statului intr-o intalnire cu reprezentantii patronatelor din Romania.
Basescu s-a referit la acest subiect ca la o "proba de netrasparenta" si a precizat ca angajamentul despre care vorbea ca si l-a asumat, si l-a asumat la Bruxelles.
Potrivit sefului statului, legea achizitiilor publice, in forma in care ea este acum, a fost discutata cu Comisia Europeana. "Era o conditie pentru intrarea in Uniunea Europeana si (legea - n.r.) are un nivel de birocratie draconic, aproape, pentru ca Romania nu era inca suficient de credibila ca va utiliza fara incercari de fraudare fondurile europene", a spus seful statului.
Potrivit acestuia "in acest moment exista deschiderea Uniunii Europene sa renunte la foarte multe conditii fortate din legea care a fost convenita pentru Romania, sa se vina pe o lege simpla".
Presedintele Traian Basescu a anuntat luni, la Bruxelles, la finalul intalnirii cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, ca in urmatoarele 7 zile, Romania va trimite Comisiei o propunere de modificare a legii achizitiilor publice, pentru eficientizarea accesarii fondurilor UE. El a precizat ca una dintre preocuparile si motivatiile pentru care a avut loc intalnirea a fost "utilizarea mai eficienta a fondurilor europene, din punctul de vedere al scurtarii perioadelor de evaluare si aplicare a acestora, astfel incat "sa existe un corespondent intre actiunea CE de a reduce timpul de evaluare a proiectelor transmise de Romania de la 87 la 30 de zile, si sa existe un corespondent si in legislatia romaneasca, care sa ne permita sa scurtam timpul de accesare a fondurilor de la aproape 90 de zile la 30". "In timpul cel mai scurt, in urmatoarele sapte zile, vom trimite o propunere de modificcare a legii achizitiilor publice, pentru ca aceasta lege fost discutata cu CE inainte de a deveni membru al UE", a adaugat seful statului.