Pentru a ne arata cat de priceputi sau inventivi au fost romanii in a cheltui banii europeni, Ministerul Agriculturii pune la dispozitia celor interesati o lista cu proiecte de succes realizate cu ajutorul fondurilor Sapard.
Specialistii din minister precizeaza insa ca romanii nu s-au prea grabit in toti acesti ani sa depuna proiecte. Unul dintre proiectele prezentate de Ministerul Agriculturii a fi implementat cu succes este modernizarea unui centru de vinificatie din judetul Mehedinti, cu o valoare totala a investitiei de aproximativ 950.000 de euro. Dupa spusele reprezentantilor ministerului, investitia este importanta mai ales din punct de vedere ecologic, eliminandu-se astfel riscul de poluare a apelor de suprafata si a apelor subterane. Din punct de vedere economic, dupa modernizarea cramei, se urmareste cresterea calitatii vinului produs, ceea ce va duce la venituri suplimentare, iar din punct de vedere social, se imbunatatesc conditiile de munca.
Principalele sortimente de vin produse sunt sunt La Cetate-Chardonnay, Pinot Gri, Pinot Noir, Merlot, River Route-Cabernet Sauvignon, Merlot, Merlor Rose, Pinot Gri, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blac, Muscat Ottonel, Val Duna Vin superior rosu si alb.

Proiecte beneficiare

De fonduri Sapard a beneficiat si unul dintre cei mai cunoscuti procesatori de lapte, produse lactate si inghetata din Cluj. Pentru proiectul de modernizare, compania a primit 704.700 de euro. Produsele fabricate dupa implementarea proiectului, laptele de consum, produsele proaspete acide, laptele praf, branza proaspata de vaci, au fost livrate direct pe piata judetul Cluj si indirect, prin distribuitori, in judetul Hunedoara, Gorj, Valcea, Prahova, Salaj, Bihor si Bucuresti. Proiectul are impact pozitiv si asupra mediului, prin reducerea consumului de utilitati reducandu-se in mod important poluarea.
Obiectul de activitate al societatii il constituie: colectarea, transportul, prelucrarea, depozitarea, conservarea si comercializarea laptelui, produselor lactate si a inghetatei, dar si operatiuni de import-export in activitatea proprie.
Un alt proiect a fost infiintarea unui abator mixt porcine, ovine, bovine si sectie procesare carne, situat intre Brasov si Sibiu. Abatorul este amplasat pe o suprafata de aproximativ 5 hectare, iar procesarea carnii se va face cu animale din fermele proprii. Numarul de animale procesat este cu aproximatie urmatorul: 250 porci pe zi, cate 4 zile pe saptamana, 25 de vaci pe zi, cate 2 zile pe saptamana, 2.000 periodic. Materiile prime auxiliare constau din membrane artificiale, aditivi si condimente. Statia de epurare corespunde normelor CE, iar societatea comerciala intentioneaza sa exporte produsele pe piata vest-europeana.
Ceva mai multe si mai costisitoare au fost proiectele de asfaltare si impietruire a drumurilor judetene sau comunale. De exemplu, proiectul "Impietruire drumuri de pamant in intravilan Comuna Castelu", judetul Constanta, a accesat 995.973,41 euro.