Apropiata data a integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana impune producatorilor agricoli noi reguli, dar si investitii, adica achizitionarea de utilaje necesare desfasurarii in bune conditii si la standarde europene a activitatilor din agricultura. Din categoria celor vizati pentru alinierea la standardele Uniunii Europene sunt si producatorii de lapte, care vor primi subventii in functie de calitatea pe care o va avea laptele. La nivelul judetului Constanta functioneaza 112 de exploatatii comerciale si 940 de exploatatii familiale, pentru care au fost alocate de stat 19 miliarde de lei in vederea achizitionarii de utilaje pentru producerea laptelui.
Prin HG 785/2006, statul acorda facilitati producatorilor agricoli in vederea procurarii utilajelor necesare producerii laptelui la standarde europene. In acest sens, in judetul Constanta s-au cheltuit aproximativ 19 miliarde de lei pentru procurarea de utilaje agricole necesare producatorilor de lapte. "Cu toate ca s-au cheltuit deja 19 miliarde, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a mai solicitat inca 3 miliarde pentru rezolvarea tuturor solicitarilor venite din partea producatorilor agricoli de lapte", a declarat pentru "Replica" de Constanta Gheorghe Albu, directorul DADR Constanta. Mai mult, acesta ne-a precizat ca la nivelul judetului nostru exista 112 exploatatii comerciale de producere a laptelui, dar si 940 de exploatatii familiale care au acelasi scop. Apropiata intrare a Romaniei in UE impune si comercializarea de produse de calitate. Laptele este unul dintre produsele vizate in acest moment de specialistii agricoli. Astfel ca, potrivit unor date recente, doar 15% din laptele produs de producatorii romani este la standarde UE, restul prezinta o incarcatura microbiana, care determina scaderea calitatii acestuia.

UE ne-a stabilit 3 mii de tone cota de lapte in 2006-2007

"Programele SAPARD vin in intampinarea producatorilor agricoli, deoarece acestia trebuie stimulati in vederea obtinerii de rezultate deosebite. Cel mai important lucru este valorificarea productiei de lapte", a mai declarat Gheorghe Albu. Mai mult, "Romania a negociat cu UE ca pentru anul de piata 2006-2007 cota de lapte sa fie de 3 mii de tone, iar cei care au efective de vaci de lapte sunt obligati ca in termen de 30 de zile sa adreseze o cerere primariei de pe raza careia face parte pentru a solicita cota de lapte. Este vorba despre o cota bruta pe care sa o vanda si o alta cota pe care sa o valorifice in unitatile de procesare. Cei care nu vor solicita cota de lapte vor fi sanctionati, sanctiuni care vor ajunge chiar la 30 de milioane de lei si se aplica in functie de ilegalitatile producatorilor agricoli", a mai precizat pentru "Replica" de Constanta directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Gheorghe Albu. Si pentru ca standardele UE presupun respectarea numeroaselor reguli, nici pretul laptelui nu va mai fi acelasi, el crescand in functie de calitatea acestuia si de incarcatura microbiana pe care o contine.