Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat ca Executivul a aprobat nota ce va permite construirea, la Magurele, in judetul Ilfov, a celui mai mare laser din lume, proiect ce va impulsiona considerabil cercetarea romaneasca.
"S-a aprobat o nota privnd construirea la Magurele, judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics, pentru cercetari in domeniul laserului si a fizicii nucleare, din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme. Practic, este un pas inainte foarte important in constructia acestei infrastructuri de laser, care este cel mai mare proiect de cercetare stiintifica realizat vreodata in Romania", a declarat ministrul Funeriu.
Dupa ce guvernul roman a avizat construirea facilitatii, proiectul va fi evaluat de catre Comisia Europeana.
Valoarea totala a proiectului se ridica la 280.000.000 de euro, suma ce va fi asigurata de catre Uniunea Europeana.
Cat priveste posibilitatea ca acest laser sa fie folosit pentru neutralizarea deseurilor nucleare, Funeriu a precizat ca este prematur sa se faca speculatii asupra rezultatelor proiectului. "De fiecare data cand se construieste un nou instrument, paleta lui de utilizare este foarte mare. Astazi, nu putem spune cu certitudine ca acest laser va putea fi folosit sau va fi folosit pentru neutralizarea deseurilor nucleare. Acest laser va fi folosit exclusiv pentru cercetare, iar daca cercetarea stiintifica va duce la concluzia ca el poate sa fie utilizat si altfel, in acel moment va trebui sa luam o decizie pentru astfel de utilizari" a afirmat ministrul.