Jos portofelul, sus portmoneul! Cea mai bine-vanduta marfa de pe piata este la ora aceasta portmoneul sau “casa de bani“ ambulanta, cum ii spun comerciantii. El este unul dintre primele efecte ale leului greu, care se va “naste“ la 1 iulie 2005. Atunci vom avea mult maruntis, asa ca acolo unde e “metal“ trebuie sa fie si buzunarul corespunzator. Si astfel a renascut vechiul portmoneu, de pe vremea cand painea costa cativa lei si lumea umbla cu “zornaitori“ prin magazine.
Portmoneul pentru leii cei grei se cumpara cu leii vechi. Te duci in piata, la tarabele pentru maruntisuri. Acolo gasesti cate un portmoneu de vanzare. Daca ai noroc. Noi n-am avut. Vanzatoarele din Piata Crangasi ne-au zis ca le-au vandut ca painea calda. “Veniti peste cateva zile, ca mai aducem“, suntem incurajati. Vrem sa stim cine face marfa asta noua, daca e din productie autohtona. “Chinezii, domne“, suntem lamuriti repede. Cineva in varsta ne descrie obiectul, asa cum il stia el, ca pentru niste “tineri care nu cunosc vremurile vechi“. Era un fel de “sertar cu capac. Deschizi capacul si lasi monedele sa cada in locasul deschis. Iei moneda care trebuie si platesti. Apoi inchizi portmoneul“, aflam noi cum functiona “agregatul“. Cert e ca la ora asta un portmoneu costa 50.000 de lei. Pret minim. In lei vechi. Iar in acest timp, portofelele “plang“ pe tarabe. Nu le mai vrea nimeni. Sunt prafuite. “Si-au trait traiul pe vremea milioanelor. Gata cu bancnotele ! Gata cu milionarii! Tuica de un sfant o sa fie mare“, striga la noi un chefliu, iar cei din jurul lui ii dau dreptate, pe ritmul unei manele despre iubiri pierdute, la fel ca leul vechi care ne va parasi in curand.

Calculatoare de buzunar

Pietele sunt in forfota la ora asta, cand leul cel nou se vede deja la “orizont“. Taranii care vand rosii, cartofi si castraveti si-au cumparat calculatoare de buzunar. Asa au facut si vanzatorii de cosmetice, incaltaminte si jucarii de la tarabe. Marea problema va fi atunci cand comerciantii vor trebui sa dea rest clientilor. “Daca vine clientul si zice ca nu i-am dat restul ca lumea, nu-i nimic. Ne lamurim cu calculatorul“, se mandreste o femeie cu noua ei tehnologie de numarat lei grei, vorbindu-ne din spatele mormanului sau de ceapa. Numai ca discutia aceasta a iscat si controverse intre vanzatori si clienti. “Daca iti cumpar ceva, imi dai rest lei noi, nu vechi. Ce sa fac eu cu leii vechi? Astia nu mai sunt buni“, opineaza un barbat. “O sa circule in paralel“, sare o voce in apararea guvernantilor, care au spus pana acum ca leii vechi si cei noi vor circula in paralel. “Nu ma intereseaza pe mine de paralela lor. Iti dau lei noi, tot lei noi imi dai rest. Altfel, nu-ti mai iau marfa“, se arata ferm omul cu sacosa plina cu cartofi. Tactica cea mai buna va fi aplicata de vanzatoarea de la suruburi si piulite. “Ma duc la banca si schimb banii vechi. Sa am lei noi tot timpul, sa dau restul la oameni, ca n-am chef de scandal“, ne explica doct femeia. In timpul acesta, a cazut pe ganduri vanzatoarea de la “raionul“ maruntisurilor, precum agrafele de par, care de la 1 iulie vor costa zece bani bucata. Femeia ne-a intrebat daca e adevarat ca va trebui sa dea 90 de bani rest la un leu.