Greva generala declansata luni dimineata de cei aproximativ 300 de salariati ai Commet Tecuci continua si astazi, in ciuda adresei trimise ieri de Iulian Tocu, directorul societatii, prin care muncitorilor li se cerea suspendarea conflictului de munca.

"Am primit un comunicat de la conducerea Commet prin care ni s-a cerut suspendarea conflictului de munca pana la 15 iulie. Au invocat faptul ca vor sa evalueze situatia economico-financiara si posibilitatea de a analiza semnarea Contractului Colectiv de Munca", a explicat Iulian Necula, liderul Sindicatului Liber si Independent din cadrul societatii tecucene.

In aceste conditii angajatii de la Commet nu si-au reluat activitatea, fiind hotarati sa continue protestele, daca va fi nevoie, chiar si saptamana viitoare.

"Sindicatul a tinut o sedinta largita, in care am decis respingerea cererii trimise de conducere pe motiv ca greva a fost declansata pentru nesemnarea Contractului Colectiv de Munca aferent perioadei 2008-2009 prin care am solicitat alinierea salariilor la cuantumurile prevazute in contractul pe ramura constructii de masini, la care Commet este afiliata, astfel incat venitul minim net sa creasca de la 540 de lei, cat este in prezent, la 690 de lei", a declarat Iulian Necula.

Acesta a precizat ca intreruperea activitatii pe parcursul celor cinci zile nu a creat probleme societatii. "Chiar daca nu declansam greva generala, oamenii oricum nu aveau ce face la serviciu. Si asta pentru ca in prezent utilitatile, fara de care muncitorii nu-si pot desfasura activitatea, sunt intrerupte pentru neplata. Nu avem gaz, oxigen, tabla si sarma de sudura", a mai spus Iulian Necula.

Iulian Tocu a declarat ca patronatul (n.r. - in prezent actionarul majoritar al Commet SA este Uzinexport Bucuresti) nu poate accepta alinierea salariilor la cele prevazute in contractul pe ramura constructii de masini din cauza lipsei banilor.

Sindicalistii de la Commet au decis declansarea conflictului de munca, pe care de altfel l-au inregistrat la 15 mai la Directia de Munca Galati, dupa ce negocierile purtate cu reprezentantii conducerii societatii s-au finalizat fara niciun rezultat comun. Vechiul contract colectiv de munca a expirat in luna aprilie 2008.