Deoarece noul pachet salarial intrat in vigoare de la 1 ianuarie, cuprinzand majorari salariale sau acordarea unui anumit numar de salarii in momentul pensionarii sau al producerii unor accidente de munca, nu a fost inregistrat la Directia de Munca, acordarea acestor drepturi este la latitudinea administratiei.

Negocieri soldate cu un conflict de interese revocat in premiera in Romania din evidentele Ministerului Muncii, o greva declansata de sindicalistii de la Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS) suspendata si declarata ilegala de catre instante, un protocol semnat intre conducerea Combinatului si liderii a doua sindicate, respectiv FSS Metarom Galati si UTSL, care prevede acordarea retroactiva si cumulativa de la 1 ianuarie a majorarilor salariale cu conditia ca actualul CCM sa fie valabil pana la 31 decembrie 2008.

Acestea sunt in linii mari cele mai importante coordonate sub care s-au desfasurat tratativele dintre cele patru organizatii sindicale si administratie pentru cresterea salariilor celor 14.500 de siderurgisti, in urma carora salariile au crescut cu 9,5%, dar nu mai putin de 100 de lei.

Pachetul salarial de care beneficiaza siderurgistii retroactiv, incepand cu 1 ianuarie, care mai include trecerea a 1.400 de angajati de la clasa B la clasa A, precum si promovarea a 25% din personal, au facut obiectul unui protocol semnat intre reprezentantii conducerii si ai UTSL si FSS Metarom Galati, in timp ce sindicatele Forum si SSS nu si-au pus parafa.

Liderii FSS Metarom Galati au anuntat ca au semnat protocolul dupa ce conducerea le-a acceptat o serie de propuneri, cum ar fi trecerea de la clasa B la clasa A a 1.400 de angajati (ceea ce inseamna o crestere salariala suplimentara de 5%) pentru ca salariatii sa poata beneficia de majorari salariale de la 1 ianuarie. Deoarece protocolul nu a fost semnat de sindicalistii de la SSS, sindicat care are reprezentativitate pe o treime, acesta nu a fost inregistrat la Directia de Munca, ceea ce inseamna practic ca acordarea tuturor beneficiilor salariale sau privind protectia sociala, pe care conducerea Combinatului a fost de acord sa le dea incepand de la 1 ianuarie, nu este litera de lege, fiind la latitudinea administratiei. O parte din pachetul salarial a fost deja acordat retroactiv, fiind vorba de majorarea salariala de 9,5% si de prima de Paste, care s-a majorat de la 120 de lei la 200 de lei.

Valabilitate cu dus-intors!

Faptul ca protocolul, care prevedea si prelungirea valabilitatii contractului colectiv de munca pana la 31 decembrie 2008, nu a fost inregistrat la Directia de Munca inseamna ca teoretic ca prevederile actualului contract sunt valabile pana la 13 iunie si ca pe 13 mai ar trebui sa inceapa negocierea unui nou CCM, care sa fie valabil un an de zile si care ar putea sa prevada noi majorari salariale.

Ce se va intampla dupa data de 13 mai, daca va mai avea loc o negociere efectiva, este greu de spus la ora actuala. Si asta pentru ca administratia nu s-a aratat dispusa sa negocieze noi majorari salariale pentru acest an in afara procentului de 9,5% dat deja, acest lucru fiind prevazut si in protocolul semnat cu cele doua sindicate, dar care nu este litera de lege pentru ca nu este inregistrat la Directia de Munca.

Mai mult, acest lucru reiese si din actiunile introduse in instanta de conducere impotriva celor sase sindicate care au declansat conflictul de interese prin care a cerut suspendarea si declararea acestuia ilegala, motivand ca negocierile nu erau obligatorii deoarece actualul Contract expira la 13 iunie.

"Actualul contract expira pe data de 13 iunie si inainte cu 30 de zile administratia este obligata sa ne cheme pentru a negocia intregul contract. Noi nu suntem de acord cu majorarea salariala de 9,5% oferita de conducere si nu vom semna protocolul, ceea ce inseamna ca actul aditional nu poate fi inregistrat la Directia de Munca. Vom semna protocolul si vom semna si actul aditional, ceea ce inseamna ca am fi de acord cu prelugirea valabilitatii contractului pana la 31 decembrie, doar daca in urmatoarea perioada, adica pana pe data de 13 mai, vom ajunge la un acord favorabil cu cei din conducere, care sa prevada obligatoriu acordarea unei cresteri salariale suplimentare fata de cea oferita pana in prezent. Daca acest lucru nu va fi posibil, in luna mai va trebui sa inceapa noi negocieri", ne-a declarat liderul SSS, Gheorghe Tiber.

Potrivit acestuia, este la latitudinea administratiei Combinatului sa acorde toate drepturile nou-prevazute in pachetul salarial si pe cele privind majorarea salariilor sau protectia sociala a salariatilor. In conditiile in care la Directia de Munca nu va fi inregistrat un act aditional care sa prevada prelungirea valabilitatii CCM pana la sfarsitul anului, incepand cu data de 13 mai reprezentantii conducerii si ai celor patru sindicate, respectiv FSS Metarom Galati, SSS, UTSL si Forum, ar trebui sa se aseze din nou la masa negocierilor.