Lumea a scapat de a doua mare criza, insa va mai dura cel putin doi ani pana cand economia mondiala se va redresa complet, a estimat ieri Paul Krugman, castigator al Premiului Nobel pentru economie, prezent la Kuala Lumpur, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Dupa ce partea cea mai dificila a crizei economice a trecut, lumea se confrunta cu o perioada de stagnare economica durabila, comparabila cu "deceniul pierdut" prin care a trecut Japonia in anii '90, a spus Paul Krugman cu ocazia unui forum international din Kuala Lumpur. "Cum vom iesi din criza? Raspunsul este unul tehnic -
doar Dumnezeu stie. Ducem lipsa de modele de urmat", a precizat Krugman, profesor la prestigioasa Universitate americana Princeton.

"Am avea nevoie sa gasim alta planeta unde sa exportam"

În trecut, statele isi puteau reveni rapid prin intermediul exporturilor, a adaugat Krugman, insa "am avea nevoie sa gasim alta planeta unde sa exportam, altfel nu vom putea sustine revenirea economica prin exporturi, in contextul extinderii pe plan mondial a crizei, lucru ce inseamna ca suntem intr-o situatie destul de dificila", a spus acesta.
Krugman estimeaza ca este improbabil ca alte solutii - cresterea cheltuielilor de consum, a investitiilor companiilor si revenirea sectorului imobiliar - sa poata sustine revenirea economiei americane sau a celei mondiale. "Se pare ca am evitat a doua mare criza", a declarat Krugman, facand referire la criza economica din 1929. "Sunt convins ca o redresare totala nu va putea avea loc pentru cel putin inca doi ani, posibil mai mult", a adaugat el.
Krugman a mai subliniat ca sistemul financiar trebuie restructurat pentru a se evita aparitia unei noi crize, in acelasi timp elaborandu-se legi eficiente pentru sectorul bancar.
În editorialul de ieri din New York Times, Paul Krugman a aratat ca Statele Unite au scapat de a doua mare criza deoarece Marele Guvern a salvat tara. "Dar sa fie clar: situatia economica ramane teribila", deoarece SUA au pierdut 6,7 milioane de locuri de munca de cand criza a inceput, scrie acesta in New York Times. Cu cateva luni inainte, posibilitatea de a cadea intr-un abis parea atat de reala, mai sustine laureatul Nobel.
Cel mai important rol pe care trebuia guvernul sa-l joace a fost jucat, dar, spre deosebire de sectorul privat, guvernul federal nu a redus cheltuielile cand veniturile acestuia s-au prabusit, mai scrie Krugman. "În linii mari, guvernul a avut un rol crucial in stabilizarea SUA. Ronald Reagan a gresit: uneori, sectorul privat este problema si guvernul - solutia", sustine acesta.
În varsta de 55 de ani, Paul Krugman este profesor de economie si relatii internationale la Universitatea Princeton si este renumit pentru teoriile sale in domeniul "noului comert" si al crizelor valutare, fiind considerat unul dintre cei mai influenti 50 de economisti ai lumii contemporane.