La judecata lui CTP : Disidenta anticomunista a lui Ion Iliescu
Hydepark.ro: Cristian Tudor Popescu a atins perfectiunea meseriei de ziarist. A ajuns instanta morala (Autor: Andrei Alexandru)
Am avut privilegiul sa fiu coleg de serviciu cu amandoi si sa-i cunosc intr-o oarecare masura. Cu Cristian Tudor Popescu (CTP), la "Adevarul", in perioada 1990-1991, avandu-i succesiv ca directori pe Darie Novaceanu si Dumitru Tinu. Cu Ion Iliescu, intre 1997 si 2000, la Senat, cand domnia sa era liderul grupului PDSR, iar subsemnatul consilierul sau politic si de presa.
Fara indoiala ca CTP este un ziarist important, chiar influent, care-si cunoaste meseria. Intrebarea adresata lui Ion Iliescu: "Regretati ca nu ati avut o atitudine similara cu Havel ?", il punea pe acesta in situatia "lose-lose", lucru permis de deontologia profesionala. Daca raspundea ca regreta, atunci Iliescu s-ar fi dezis fara rost de sine insusi, negand o intreaga perioada a biografiei sale, iar daca raspundea ca nu regreta, tot rau cadea, fiindca se punea in antiteza cu Havel, un model validat de dizidenta antitotalitara. CTP n-a fost niciodata un admirator al lui Ion Iliescu, dar nici nu era obligat sa fie. Primul sau editorial impotriva lui Iliescu a fost publicat in "Adevarul", cel mai influent ziar al momentului, in preajma Craciunului din 1990 si purta titlul "Daruri pentru domnul presedinte".
Pe atunci, CTP era cunoscut in redactie ca fiind omul lui Darie Novaceanu, care Novaceanu era cunoscut ca fiind omul lui Petre Roman, care Petre Roman incepuse sa-l atace prin presa direct sau prin interpusi pe Iliescu. Nu stiu daca CTP l-a atacat atunci pe Iliescu din convingere sau la comanda explicita, dar stiu sigur ca editorialele, articole asumate de ziar, erau aprobate personal de directorul Novaceanu. Ca Novaceanu era pe atunci omul lui Petre Roman, s-a dovedit imediat la inceputul lui 1991, cand el, ca director, alaturi de CTP si alti doi redactori s-au constituit intr-un Consiliu Director care propunea intregii redactii ca "Adevarul" sa devina ziarul Guvernului Roman. Toti angajatii ziarului am fost impotriva si, drept urmare, in aceeasi zi Novaceanu a fost alungat de la ziar, unde nu a mai calcat vreodata. CTP si-a scuzat prezenta sa in acel Consiliu Director pro-Guvern numit de Darie Novaceanu invocand nestiinta.
Ceva in genul "N-am stiut ca directorul a vrut sa ne vanda lui Roman.". Mai mult, din dorinta de a se recredibiliza sau pentru ca era sincer revoltat, CTP l-a facut praf intr-un alt editorial pe binefacatorul sau, Darie Novaceanu, cel care il adusese la ziar. Eu, unul, n-am crezut nicio clipa ca CTP n-a stiut ce face, in ce echipa se baga si cui acceptase sa vanda ziarul. Toate aceste fapte m-au determinat sa-i spun in urmatoarea sedinta de fata cu toata lumea: "La un ziar ca "Adevarul" avem nevoie nu doar de condeie, ci si de caractere".
Am simtit nevoia acestei digresiuni in istorie, pentru ca "in propozitie" a fost vorba de modele de dizidenta, adica de caractere puternice, verticale, pregatite sa se sacrifice pentru binele celor oprimati si fara de putere, de CTP pe post de instanta morala. El ii da lectii lui Iliescu, de cum trebuia sa se comporte. Chiar ma intreb: cu atatia dizidenti si instructori de dizidenta, cati avem DUPA Revolutie, nu e oare de mirare ca Ceausescu a rezistat atatia ani ? Vehementa sa actuala ma face sa-l suspectez pe CTP de dizidenta si pe atunci. Inginer de calculatoare fiind, nu putea si nici n-a facut ceva care sa semene cu dizidenta, dar am convingerea ca l-a injurat pe Ceausescu in sinea sa de nenumarate ori, ceea ce nu e putin lucru, comparativ cu cvasi-pasivitatea lui Iliescu, spre exemplu.
Acum cateva zile, CTP a publicat in "Gandul" un articol pentru care mi-am permis sa-i transmit felicitari si pe care va recomand sa-l cititi. Are titlul: "Romanela, femeia cu mustata" si din care am extras un citat relevant: "Electoratul roman, in prag de an 2012, nu mi se pare nici interesat, nici in stare sa voteze idei. El voteaza tigai. Sau galeti." In esenta, articolul repeta o idee invocata si in dialogul cu Iliescu si cu care in nimicnicia mea sunt total de acord: "Traiectoriile Cehoslovaciei si Romaniei au fost diferite pentru ca oamenii din cele doua tari au fost diferiti." Atunci, ce vrei CTP ? Sa fi iesit dizidentul, Iliescu sau altul mai curajos ca el pe care-l admiri tu, cu pieptul gol in fata Militiei si Securitatii ca sa fie arestat, sa dispara ? Iar romanasii nostri temerari sa-l priveasca, asa, ca la circ: "Ba, asta nu e sanatos la cap !"
Atunci, dizidentul avea votul tau, erai alaturi de el. Ferice de el, ferice de cel ce are alaturi o instanta morala atat de inalta, dar esti tu sigur ca dizidentul acela ideal, pe care il propui, mai era in viata ? Sau din cauza de antipatie funciara fata de Iliescu il preferai "incetat din viata"? Pacat ! E mare seceta de caractere in Romania. Totusi, compensam la numarul justitiari si veleitari.