Fermierii romani vor primi subventii la nivelul fermierilor europeni abia peste sapte ani, a declarat la sfarsitul acestei saptamani, la Galati Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Cei care au minimim un hectar, adica aproape 70% din proprietarii de terenuri, vor fi beneficiarii subventiilor directe. "Nivelul lor va creste in fiecare an pana in 2013, cand vom avea cat fermierul european. Acum, in primul an, avem un sfert din cat are fermierul european", a explicat Flutur, citat de Mediafax.

In opinia ministrului Agriculturii, o mare problema o reprezinta divizarea excesiva a terenurilor agricole, ce a facut ca in anii de dupa 1989 sa se ajunga la 45 de milioane de parcele, aproape jumatate mai mici de un hectar. Cauza este, cei drept, justa. Dar sa ne amintim cum erau numiti conducatorii acestei tari, imediat dupa 1989, care indrazneau sa sugereze taranilor sa nu distruga cooperativele de productie.
"Trebuie gasite solutii sa nu se divizeze foarte mult exploatatiile agricole. In 16 ani, am facut 45 de milioane de parcele de teren. Gradul de faramitare este excesiv. Am dat renta viagera pentru ca batranii sa dea benevol terenul tinerilor, iar acestia sa faca o ferma pe care s-o putem finanta", a mai spus Flutur.
Acesta considera ca Romania nu va avea o problema cu absorbtia celor aproximativ doua miliarde de euro pe care le va primi anual din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea de programe.

Finantare prin Casele de Credit Rural

Fermierii si producatorii din mediul rural vor avea acces mai usor la finantare prin organizarea unor Case de Credit Rural, a afirmat ministrul Agriculturii, aratand ca se lucreaza deja la introducerea unor cooperative de credit in comune. "Cu toate acestea, am mai avut probleme, cele mai mari fiind cu bancile" a adaugat Flutur, care a dat vina pe comportamentul unor banci comerciale din Romania.
El a precizat ca doreste sa constituie mici banci rurale, case de credit, in fiecare comuna din Romania pentru microfinantari.
Cat despre Casele de Credit Rural, acestea ar putea fi functionale de anul viitor pentru ca ele vor merge pe subscriptie publica facuta de fermieri sau de tarani. De exemplu, 100 de tarani depun un miliard intr-un cont si vine si statul sa capitalizeze acest cont cu inca pe atat. ¥aranul va putea atunci sa-si ia motorina sau sa infiinteze o cultura accesand acesti bani, a explicat ministrul Agriculturii.
1.200 de sate vor fi refacute
Ministrul Gheorghe Flutur a mai declarat ca autoritatile romane intentioneaza sa directioneze jumatate din fondurile europene anuale pentru refacerea a 10% din satele Romaniei.
"Suntem in negociere cu Bruxellesul pe modul cum vom cheltui anual cele doua miliarde de euro destinate programelor de dezvoltare rurala. Inca nu am stabilit exact formula de cheltuire a banilor.
Acum am cerut un program pentru refacerea a 10% din satele Romaniei, sunt 1.200 de sate, cu proiecte-tip de un milion de euro pe sat", a afirmat Flutur.
Acesta a anuntat ca se intentioneaza sprijinirea comunitatilor mici deoarece acestea au fost defavorizate.