Producatorii care comercializeaza lapte si produse lactate direct catre consumatori si care beneficiaza de o cota de lapte individuala acordata de Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) vor avea obligatia sa tina evidenta vacilor de lapte si a productiei proprii in Caietul Fermierului. Decizia vine in urma hotararii aprobate in ultima sedinta a Executivului. De asemenea, tot din aprilie, cumparatorii de lapte de vaca aprobati de DACL care cumpara lapte crud in vederea procesarii preiau laptele numai de la producatorii care sunt detinatori de cota de lapte pentru livrari.
Caietul Fermierului va avea un format standard, care urmeaza sa fie stabilit de Ministerul Agriculturii. Prin instituirea Caietului Fermierului, producatorii de lapte si produse lactate vor putea evidentia cantitatile exacte de lapte, astfel incat sa nu treaca de cota individuala alocata de catre DACL. In acelasi timp, standardizarea Caietului Fermierului, la nivel national, prin aprobarea acestui document prin ordin ministerial, va asigura gestionarea eficienta a cotei de lapte alocate Romaniei.
Guvernantii spun ca acest Caiet vine sa ajute producatorii individuali sa vanda cel putin 70% din cota de referinta, evitandu-se astfel cazurile de inactivitate. De asemenea, daca un producator doreste sa-si transfere permanent sau temporar cota de lapte sau sa converteasca cota de referinta alocata, se vor lua in considerare cantitatile de cota utilizate conform datelor inregistrate in Caietul Fermierului. (Andreea Stefan)