Intrebat daca este posibil ca Romania sa nu mai aiba nevoie de alte transe in afara de urmatoarele doua de la Fondul Monetar International, Franks a raspuns ca in final aceasta va fi o decizie a Guvernului Romaniei.
Fondul Monetar International (FMI) va elibera, cel mai probabil, urmatoarele doua transe pentru Romania, desi tinta de inflatie stabilita in acord a fost depasita anul trecut, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by.
"Suntem in discutii in ceea ce priveste conditiile pentru eliberarea transelor, de aceea este prematur sa vorbim, dar am motive sa cred ca programul va continua. Tinta de inflatie a fost ratata, dar cu un nivel foarte mic", a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 4,74% anul trecut, peste tinta BNR. Banca centrala a stabilit pentru anul trecut o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
In ceea ce priveste cresterea economica, el a aratat ca aceasta se va intoarce pe un trend pozitiv, mult mai rapid si mult mai puternic, odata ce Romania va atinge stabilitate macroeconomica.
"Rolul nostru, la FMI, este de a ajuta tarile sa atinga o stabilitate macroeconomica si sa pregateasca terenul pentru o crestere economica. Pe termen scurt, probabil, va fi o crestere mica in urmatoarele luni, insa avansul economic se va accelera catre finele anului", a mai spus Franks.
"Tarile decid daca vor sa imprumute bani de la noi. Prin urmare, va fi o decizie a guvernului daca va dori sa continue sa primeasca transe de la FMI sau sa atraga bani individual", a spus Franks.
O misiune a FMI, condusa de Franks, se afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei si jumatate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR.