Afacerile cu biodiesel vor deveni din ce in ce mai profitabile pe fondul cresterii cererii de acest carburant ecologic. Si asta pentru ca procentul de biodiesel din motorina va creste treptat, astfel incat marile companii din domeniu vor fi nevoite sa se aprovizioneze cu cantitati din ce in ce mai mari de carburant "verde". Pentru a porni o astfel de afacere este insa nevoie de suprafete mari de teren agricol pe care sa se planteze rapita. Prin urmare, piata terenurilor agricole din Romania a ajuns sa ofere oportunitati importante atat pentru producatorii de energii alternative, cat si pentru investitorii speculativi si firmele din domeniul agricol, dupa cum a declarat ieri Ovidiu Valeanu, partener in cadrul unei case de avocatura, citat de Mediafax. "Calitatea buna a solului atrage atat investitorii speculativi, care au inregistrat cresteri de 100% ale pretului, dar si investitorii interesati sa dezvolte ferme. Sunt fermieri care vor sa cumpere patru pana la sase hectare de teren agricol", a precizat Valeanu. De asemenea, producatorii de biodiesel achizitioneaza suprafete importante de teren agricol pentru culturile de rapita, folosita ca materie prima. Acest tip de teren este preferat si de catre companiile care intentioneaza sa produca energie eoliana, a adaugat Valeanu.
Italienii se numara printre strainii care detin cele mai multe terenuri agricole in Romania. Peste 1.000 de firme italiene au activitati in domeniul agriculturii din tara noastra, unde exploateaza in prezent circa 300.000 de hectare.

Motorina cu biodiesel, de la 1 iulie

Reamintim ca de la 1 iulie va fi obligatorie comercializarea de motorina cu 2% biodiesel.
Marile companii petroliere au anuntat ca sunt pregatite sa livreze acest tip nou de carburant, cu toate ca nu vor obtine castiguri de pe urma acestor comercilizari, avand in vedere costul ridicat al biodiesului.
Conform unei directive UE, statele membre sunt obligate sa amestece treptat motorina cu biodiesel, astfel incat, pana in 2010, biocarburantul sa reprezinte 5,75% din motorina de pe piata, urmand ca, in 2020, ponderea sa creasca la 20%. Biodieselul este un combustibil alternativ, nepoluant, produs din rapita, floarea-soarelui, microalge sau alte plante.