Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa nu revizuiasca in crestere tinta de inflatie pentru 2006, de 5% plus/minus un punct procentual, desi anticipeaza o deviatie peste limita superioara a intervalului de variatie, a declarat ieri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Referindu-se la cat de mult poate urca tinta de inflatie in 2006, Mugur Isarescu a apreciat ca se estimeaza "o deviatie a inflatiei" pana la 6,5%. De altfel, prognoza BNR este identica cu ni-velul anticipat de Fondul Monetar International, care apreciaza ca banca centrala va avea dificultati in atingerea tintei propuse pentru acest an.
Daca asa vor sta lucrurile, 2006 ar putea fi al doilea an in care banca centrala ar putea rata tinta de inflatie prognozata. Asta, pentru ca si anul trecut indicele de preturi a depasit cu peste 1% obiectivul tinta propusa, urcand de la 7,5 la 8,6%.
Deci singura sansa a BNR ar fi sa recupereze pierderile din 2005 si 2006 abia la anul. An despre care analistii financiari spun insa ca va fi unul extrem de dificil, pentru ca va fi anul aderarii, proces care va aduce noi scumpiri si multi bani europeni.

Isarescu a explicat mentinerea tintei

"Pentru 2006 si 2007 nu este exact ceea ce ne-am fi dorit, dar este un rau mai mic decat modificarea tintelor pentru acest an si anul viitor", a comentat guvernatorul BNR.
Isarescu a motivat mentinerea tintei de inflatie de 5% prin faptul ca o alta tinta mai inalta pentru 2006 ar avea ca efect, pe langa modificarea anticipatiilor cu privire la cresterile de preturi, si o inflatie efectiva mai mare inainte de 2007.
In opinia guvernatorului, o astfel de evolutie este caracterizata de o vulnerabilitate mai mare la socuri si presupune o restrictivitate prelungita a politicilor BNR. De asemenea, o modificare a tintelor ar presupune si costuri economice acumulate pe o perioada mai indelungata.
"Pentru Romania timpul a devenit foarte scurt. Toate intarzierile se razbuna si trebuie sa devenim foarte ambitiosi. 2007 nu mai este un obiectiv foarte indepartat", a adaugat Isarescu. El a explicat ca o tinta mai putin ambitioasa ar fi atras perceptia unei politici monetare mai relaxate. "Nu dorim sa transmitem acest mesaj, ci, din contra, spunem ca intarim politica monetara si vom folosi toate mijloacele", a mentionat guvernatorul.
In ceea ce priveste abaterea mai consistenta de la inceputul acestui an la nivelul inflatiei, Isarescu a spus ca aceasta este temporara si nu afecteaza traiectoria de dezinflatie pe termen mediu din proiectia BNR.
Guvernatorul BNR a mai explicat ca scenariile realizate de banca centrala au avut in vedere o evolutie nefavorabila a factorilor conjuncturali. Altfel spus, BNR a avut in vedere variantele cele mai pesimiste in ceea ce priveste evolutia preturilor internationale la gaze si petrol, a celor volatile din intern (fructe, oua, legume), precum si a celor administrate.

Deficitul contului curent, in crestere

Deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 33,3%, la 6,8 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Cea mai mare influenta asupra deficitului a fost determinata de evolutia deficitului comercial, care a urcat cu 46,6%, de la 5,323 miliarde de euro la 7,806 miliarde de euro.
Ministrul de stat Gheorghe Pogea anunta in ianuarie ca datele preliminare pentru 2005 indica un deficit de cont curent de circa 9% din PIB, peste nivelul de 7,5-8% din PIB previzionat de autoritati la inceputul anului anterior.
Pe de alta parte Fondul Monetar International estimeaza un deficit de 9,4% din PIB pentru 2005.
Numai in ianuarie acest an, rata inflatiei a fost de 1,03%, peste estimarile autoritatilor romane.