Cresterea Taxei pe Valoare Adaugata nu este recomandata in cazul Romaniei. O spune guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Explicatia lui este ca orice punct in plus la TVA inseamna si cresterea inflatiei. Observatiile lui Isarescu vin pe fondul speculatiilor referitoare la o posibila crestere a Taxei pe Valoare Adaugata. Ministrul Gheorghe Pogea, dar si premierul Emil Boc au negat insa ca s-ar analiza o astfel de modificare.
Discutiile privind cresterea TVA au aparut dupa ce, ieri, presedintele unei firme de consultanta a declarat la un seminar ca Ministerul Finantelor discuta, neoficial, cu specialistii in taxe din mediul privat majorarea cotei unice de impozitare la 18-19% si a TVA la 22%, de la 1 ianuarie 2010.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, dar si premierul Emil Boc sustin insa ca, pana acum cel putin, nu s-a discutat despre asa ceva.
"Eu cred ca, daca aveti autoritatea premierului care va spune ca, in acest moment, n-am discutat si nici nu discutam de majorarea cotei unice, nici de majorarea TVA-ului va rog sa luati aceasta informatie ca fiind una oficiala", a spus Boc.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca o asemenea masura nu ar fi potrivita, intrucat ar duce la cresterea inflatiei."Daca este vorba de impozite indirecte, de tipul TVA-ului, are loc chiar un soc inflationist. Se adauga pur si simplu across the board, pe toata ramura bunurilor de consum cresterea de TVA de 1, de 2, de 3 procente si asistam la o crestere de inflatie", spune Isarescu. .
Isarescu a precizat ca ajustarea dezechilibrelor nu se poate face fara o temperare a cresterii economice. "Nu poti face corectia dezechilibrelor externe si sa pastrezi cresterea economica, vad ca societatea romaneasca nu vrea sa inteleaga acest lucru", a argumentat guvernatorul bancii centrale.