Ion Cristoiu se alatura, incepand cu 7 septembrie, echipei de comentatori a ziarului Adevarul, pentru o rubrica saptamanala, jurnalistul precizand ca nu renunta la editorialul sau din Jurnalul National.
"Voi colabora cu Adevarul incepand cu 7 septembrie. Dar va fi un text de doua file, eseuri - ce pot fi cuprinse, eventual, intr-o carte - despre morala, filosofie si, cel mai probabil, istorie. In niciun caz nu voi face comentarii sau analize pe politica sau pe actualitate. Asta a fost una din conditii", a declarat Cristoiu. "Ma regasesc la Adevarul mai degraba in postura de scriitor, filosof sau publicist", a adaugat acesta.
Referitor la colaborarea cu Jurnalul National, unde are un editorial, Cristoiu a declarat: "Voi continua si cu Jurnalul National, la ei o sa scriu pe actualitate si politica".
In afara de Jurnalul National si Adevarul, Ion Cristoiu mai are o colaborare cu gratuitul Ring, care a inceput la 1 septembrie.
"Formula de colaborare este 'Intrebarile lui Cristoiu'. Pun o intrebare zilnic si raspund pe trei sferturi de fila", a declarat, pe 31 august, Ion Cristoiu. Vorbind despre motivarea acestei decizii, Cristoiu a precizat ca publicul ziarului Ring l-a determinat sa inceapa aceasta colaborare. "Nu am semnat niciun contract. O sa fie o colaborare cata vreme o sa fie in avantaj pentru mine. Motivarea alegerii: orientarea ziarului si publicul. E un public la care eu nu am prea avut acces. E ceva nou, pentru ca trebuie sa ma adresez, prin temele si problemele abordate, unui altfel de public, unui public mai putin preocupat de politica si cu atat mai putin interesat de analiza politica", a subliniat atunci Cristoiu.
Ion Cristoiu este jurnalist, scriitor si analist politic. Numele lui Ion Cristoiu este legat in special de momentul trecerii de la presa cenzurata la presa libera, dupa revolutia din decembrie 1989. A conceput si lansat pe piata cateva publicatii de succes: Zig Zag, Evenimentul Zilei, Oameni in top, Historia.
Pe 18 septembrie 2008, Cristoiu a fost ales, in sedinta Consiliului Uniunii Scriitorilor, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR).
Printre cartile sale se numara "Personaje de rezerva" (1985), "Povestitorii" (1988), "Un pesimist la sfarsit de mileniu" (1999), seria "Istoria ca telenovela", din care fac parte cartile "Istoria ca telenovela", volumul I (2003), "Istoria ca telenovela", vol. II (2003), si "De la o lovitura de stat la alta"(2006), dar si volumele "Lumea vazuta de un roman rupt in fund", "De la dosarele Legiunii la dosarele Securitatii" si "Veselia generala".
A realizat sau colaborat, de asemenea, la emisiuni de televiziune.